Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Grosjean dostává druhou šanci, bude závodit vedla Räikkönena

Grosjean dostává druhou šanci, bude závodit vedla Räikkönena

Renault dnes rozklíčoval hádanku ohledně své druhé závodní sedačky.

Romain Grosjean se v roce 2012 vrátí na startovní rošt Formule 1 a bude závodit po boku ex-mistra světa Kimiho Räikkönena u týmu Lotus Renault. Volnou sedačku si překvapivě musí hledat dosavadní pilot stáje Vitalij Petrov.

Oznámení přichází po dnech intenzivních spekulacích ohledně druhé závodní sedačky vedle finského pilota. Dlouhodobě se zdálo, že má Petrov svou pozici jistou díky bohatému finančnímu krytí svých sponzorů, nicméně v posledních dnech začaly prosakovat informace, že by přednost mohl přece jen dostat Francouz Grosjean.

Dominantní šampion letošního ročníku série GP2 se tak dočká vytouženého comebacku, po odjetí poloviny sezóny 2009 vedle Fernanda Alonsa u tehdejšího týmu Renault.

"Jsem nadšen, že budu jedním ze závodních pilotů tohoto týmu v roce 2012," řekl Grosjean. "Z vyhlídky, že se posadím za volant příštího vozu, jsem velmi šťastný a cítím se poctěn, že mi byla dána tato příležitost.

Závodit po boku bývalého šampiona a někoho, kdo je tak hladový po návratu do Formule 1, bude skvělá zkušenost a jsem si jistý, že to pozvedne i mou výkonnostní úroveň. Cítím, že má úspěšná sezóna v sérii GP2 mi pomohla hodně dozrát a jsem nyní mnohem úplnější jezdec, než když jsem ve F1 naposledy závodil.

Návrat do Enstone coby závodní pilot je jako návrat domů. Rozhodně nezklamu a rád bych poděkoval všem, bez kterých by tento návrat nebyl možný. Total, který mě podporuje od roku 2006, a Gravity Sport Management jsou na vrcholu seznamu."

Majitel týmu Gerard Lopez k tomu dodal: "Je to teprve týden, co jsem zdůrazňoval, že tým je na počátku zcela nového cyklu. Oznámení Romaina coby našeho závodního pilota po boku Kimiho je skvělou zprávou a pomůže nám dosáhnout našich cílů navrátit se na úplný vrchol. Oznámení z tohoto a minulého týdne jsou vzrušující pro náš tým a nyní uvnitř týmu jde nyní cítit skutečné nadšení."

Potvrzení Grosjeana jde na úkor Petrova - ten by se měl dle spekulací ucházet o místo v týmu Virgin (v příští sezóně Marussia) a mohl by nahradit Tima Glocka, ačkoli má Němec platnou smlouvu na příští sezónu. Bez závodní sedačky pro tuto chvíli zůstává také Bruno Senna.