Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Výběr jezdců dokazuje, že nejdeme po penězích, říká Renault

Výběr jezdců dokazuje, že nejdeme po penězích, říká Renault

Piloty týmu budou Kimi Räikkönen a Romain Grosjean.

Výkonný ředitel Skupiny Lotus Dany Bahar se nechal slyšet, že tým Renault, který od příští sezóny pojede pod názvem Lotus, svým výběrem jezdecké dvojice dokázal, že na své cestě za lepšími výsledky upřednostnil talent před penězi.

Renault do svých sedaček v sezóně 2012 posadí Kimiho Räikkönena a Romaina Grosjeana a Bahar tvrdí, že tím stáj dokázala své odhodlání znovu uspět.

"Dokazuje to odhodlání, které máme, a dokazuje to, že máme pochopení pro to, co to bude vyžadovat," řekl Bahar během oběda s médii.

"Dva hlavní partneři týmu (Gerard Lopez a Eric Lux) řekli, 'podívejte se, nejde o komerční záležitost a o to, kdo nabídne nejvíc, šlo o to sehnat nejlepší dva jezdce, které sehnat můžeme'.

Provedli jsme spolu analýzu a řekli jsme, že ačkoliv má s sebou Vitalij (Petrov) sladší komerční element, rozhodneme se čistě pro závodění. Může to pro nás být komerčně složité, tu výzvu ale přijímáme. A peníze seženeme, pokud bude třeba."

Bahar je přesvědčen, že po nepovedené sezóně 2011, ve které po dvou umístěních na stupních vítězů v úvodu sezóny tým výkonnostně výrazně spadl, je třeba velkých změn, aby se tým povzbudil k lepším výkonům.

Na otázku, zda tým potřeboval jednat tak odvážně, Bahar řekl: "Myslím, že ano, a i nadále potřebovat bude. S letošní výkonností nebyl nikdo skutečně spokojený, zejména kvůli vývoji, který se provedl, takže bylo v zájmu všech spolumajitelů a partnerů rozhodnout se pro co nejlepší sestavu, kterou můžeme mít.

Musíme udělat spoustu změn a hodně se zlepšit v technických oblastech, vedení to ale ví a velice výrazně na tom pracuje. Jsem si jistý, že budeme lepší. Jsem si jistý."

Bahar se také plně postavil za šéfa týmu Erica Boulliera, který byl za nepovedenou sezónu kritizován. Vyrojily se totiž spekulace, že by jej mohl nahradit bývalý pilot F1 Gerhard Berger.

"Ericova práce není nejjednodušší," řekl Bahar. "Je to stejné jako s jakýmkoliv fotbalovým manažerem, po ne tak dobrém roce vás kritizují. Bude kritizován a nebude to naposledy, důležité však je, co si z toho odnese a zda najde oblasti, ve kterých je třeba posílit.

A to on našel. Má jasný plán na postup vpřed a my věříme, že to zvládne perfektně. Není důvod o něm pochybovat. Provozní vliv je ale převážně řízen společností Genii, tedy Gerardem Lopezem a Ericem Luxem, a my jim věříme, máme dobrý vztah."

Bahar nedávno u Lotusu zajistil prodloužení smlouvy o podpoře o další čtyři roky, minulý týden se totiž setkal s představiteli mateřské společnosti Proton. Zároveň také věří, že jeho značka bude ve Formuli 1 marketingově silnější, jelikož skončil spor o jméno Lotus s týmem Tonyho Fernandese.