Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kalendář IZOD IndyCar Series pro rok 2012 je konečně na světě

Kalendář IZOD IndyCar Series pro rok 2012 je konečně na světě

Potvrzeno je 15 závodů, dva možná přibudou, ovály jsou jen čtyři.

INDYCAR ve čtvrtek 22. prosince odhalila kalendář pro příští sezónu, ovšem pro většinu fanoušků to bude vánoční dárek, který by nejraději okamžitě šli vyměnit. Zatímco letošní sezóna měla 17 závodů (počítaje dvojzávod v Texasu za jeden), z toho původně osm mělo být na oválech (ale v Motegi se kvůli zemětřesení a poškození oválu jelo na okruhu), v příštím roce se možná dočkáme jen 15 závodů a ovály po neúspěších podniků v Milwaukee a Loudonu, finančních problémech Kentucky a smrti Dana Wheldona v Las Vegas zůstaly jen čtyři.
Situace mohla být (a vlastně ještě může být) i mnohem horší. Ovál v Texasu, kde se IndyCar vrátí k tradičnímu modelu s jedním závodem na 550 kilometrů, čelí stejné palbě kritiky ohledně vhodnosti pro závodění formulí, jaké se dostalo Las Vegas Motor Speedway. A promotér v Baltimoru, společnost Baltimore Racing Development, dluží městu Baltimore milionovou částku na daních, kterou musí do konce roku zaplatit. Nicméně podobné finanční problémy vyřadily na čas z letošního kalendáře i závod v Edmontonu, ale nakonec radnice, promotér a IndyCar společnou řeč našli. V příštím roce budou v Americe komunální volby a pro současnou starostku by zrušení závodu vzhledem k investovanému kapitálu byla politická sebevražda.
Smlouva s titulárním sponzorem IndyCar Series, oděvní firmou IZOD, INDYCAR zavazuje k pořádání šestnácti závodů v sezóně, takže je velmi pravděpodobné, že zveřejněný kalendář ještě není definitivní a sezóna bude přeci jen trochu delší a nebude končit 15. září na oválu v kalifornské Fontaně. V tomto směru se vyjádřil i Randy Bernard, výkonný ředitel INDYCAR:
„Zkoumáme možnost přidat další podniky do kalendáře sezóny 2012. Jsme ve fázi potvrzování šestnáctého závodu a zvažujeme také přidání sedmnáctého závodu do kalendáře.“
Podle informací televize Speed.tv by mělo jít o závody v ulicích floridského Fort Lauderdale, které je součástí miamské aglomerace, a závod v ulicích Las Vegas. Fort Lauderdale se chtělo dostat do příštího kalendáře, což podporoval například i Ryan Hunter-Reay, který je součástí skupiny mající za cíl přivést IndyCar do města. V ulicích Las Vegas závodily v roce 2007 Champ Cars, které zde dokonce svoji poslední sezónu zahajovaly, ale náklady spojené s pořádáním závodu byly tak vysoké, že v roce 2008 už pokračování v plánu nebylo. O zařazení do kalendáře IndyCar usiloval od roku 2008 také texaský Houston, což by vzhledem k znovuzapojení Mikea Lanigana, promotéra závodu, do kolotoče IndyCar vstupem do týmu Bobbyho Rahala a Davida Lettermana i smysl, ale podzimní závod v Texasu by vzhledem k vystoupení NASCAR na Texas Motor Speedway a Formule 1 na okruhu Circuit of the Americas byl hodně velkým riskem.
Jak tedy bude nadcházející sezóna vypadat? Opět začne poslední víkend v březnu na okruhu v ulicích floridského St. Petersburgu, pak se nové vozy přesunou na přírodní okruh Barber Motorsports Park v Alabamě.  V polovině dubna proběhne tradiční Grand Prix v ulicích kalifornského Long Beach a poslední dubnový víkend IndyCar Series odcestuje do brazilského Sao Paula. Doufejme, že tentokrát se dočká lepšího počasí.
Jediným závodem v květnu je na poslední víkend v měsíci naplánovaná 96. pětistovka v Indianapolisu. Hned týden po ní následuje první novinka – do kalendáře se vracející městský okruh na ostrově Belle Isle v Detroitu. Po něm týmy budou muset vytáhnout oválové specifikace vozů, protože hned další sobotu večer pojedou na oválu v Texasu, tentokrát jen jeden závod. V sobotu večer se pojede i na konci června na krátkém oválu v Iowě.
Červenec patří závodům v zemi javorového listu, nejprve 8. v Torontu a 22. července v Edmontonu. V srpnu jsou v plánu tři závody. První srpnový víkend okruh Mid-Ohio Sports Car Course v Ohiu. Poté se IndyCar přestěhuje poprvé v historii do Číny na městský okruh v ulicích města Qingdao, který je mimochodem s délkou 3,87 míle nejdelší tratí v kalendáři IndyCar. Hned týden po závodě v Číně čeká závod na dráze Infineon Raceway nedaleko San Franciska, po němž se bude muset celý kolotoč IndyCar přesunout přes celý kontinent na východní pobřeží USA do Baltimoru, kde závodí hned další víkend, aby se po týdenní pauze vrátil zpět do Kalifornie, kde v polovině září sezóna zatím končí.

Zatímco kalendář pro příští sezónu se moc nepovedl a ještě není zcela finalizovaný, objevují se střípky, jak by mohl vypadat ten další. Zájem o návrat IndyCar projevily některé tradiční okruhy. Především krátký ovál v arizonském Phoenixu a ještě kratší ovál v Richmondu ve Virginii. Prioritou číslo jedna zůstává přírodní okruh Road America ve Wisconsinu, kde ovšem IndyCar musí domluvit společné datum s ALMS. Ta tam letos závodí ve stejný víkend, který IndyCar vyhradila Číně. Zájem o IndyCar projevili i na historickém přírodním okruhu Watkins Glen ve státě New York. INDYCAR sama by zase ráda přidala závod v Mexiku, které je po Číně a Kanadě nejatraktivnější pro sponzory. V roce 2013 by IndyCar Series měla končit na Las Vegas Motor Speedway, neboť trať má se sérií platnou smlouvu, ze které se INDYCAR pro rok 2012 vyplatila.

 

 

Datum

Trať

Typ

1

25. 3.

Ulice St. Petersburgu, Florida, USA

Městský okruh

2

1. 4.

Barber Motorsports Park, Alabama, USA

Přírodní okruh

3

15. 4.

Ulice Long Beach, Kalifornie, USA

Městský okruh

4

29. 4.

Ulice Sao Paula, Brazílie

Městský okruh

5

27. 5.

Indianapolis Motor Speedway, Indiana, USA

Ovál

6

3. 6.

Ostrov Belle Isle, Detroit, Michigan, USA

Městský okruh

7

9. 6.

Texas Motor Speedway, Texas, USA

Ovál

8

23. 6.

Iowa Speedway, Iowa, USA

Ovál

9

8. 7.

Ulice Toronta, Kanada

Městský okruh

10

22. 7.

Edmonton City Center Airport, Kanada

Městský okruh

11

5. 8.

Mid-Ohio Sports Car Course, Ohio, USA

Přírodní okruh

12

19. 8.

Ulice Qingdao, Čína

Městský okruh

13

26. 8.

Infineon Raceway, Kalifornie, USA

Přírodní okruh

14

2. 9.

Ulice Baltimoru, Maryland, USA

Městský okruh

15

15. 9.

Auto Club Speedway, Kalifornie, USA

Ovál