Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Go Daddy vybral nástupce za Patrick – Jamese Hinchcliffea

Go Daddy vybral nástupce za Patrick – Jamese Hinchcliffea

Loňský nejlepší nováček pojede za Andretti Autosport.

James Hinchcliffe, loni nejlepší nováček přestože vynechal úvodní závod sezóny v St. Petersburgu, našel nové místo poté, co jeho tým Newman/Haas Racing přerušil svojí činnost v IndyCar. Hinchcliffea si vybrala společnost Go Daddy a Hinchcliffe se posadí do vozu stáje Andretti Autosport. Nahradí tak Daniku Patrick, která odešla do NASCAR, respektive Dana Wheldona, který s týmem měl podepsanou smlouvu a měl být původním nástupcem Patrick, jenže zahynul při nehodě v Las Vegas.
„Půjdu v jejích stopách,“ říká o nahrazení Daniky Patrick. „Ale tahle část dohody to dělá více vzrušující, protože odvedli skvělou práci s Danikou při vytváření jejího Go Daddy Girl image. Doufám, že ze mě bude první Go Daddy Guy.“
„Bezpochyby to (že měl toto místo původně zaplnit Wheldon) mělo váhu, když mi poprvé zavolali,“ dodává Hinchcliffe. „Je obecně známo, že Dan byl jednou nohou u Go Daddy a Andrettiho. Bral jsem Dana Wheldona jako skvělého závodníka a šampiona, ale také jako skvělou osobnost a člověka. A jestli je tohle ten člověk, kterého v Go Daddy chtěli, tak když vím, že jsem byl další člověk na řadě podle stejných kritérií, tak je to obrovsky potěšující věc a jsem na to velmi hrdý. Budu na něj myslet pokaždé, když sednu do auta. Bezpochyby bude část mě tenhle rok řídit za Dana.“
Pro pětadvacetiletého Kanaďana to bude druhá sezóna v IndyCar. Ale krom toho disponuje bohatými zkušenostmi z juniorských sérií. Formulovou kariéru zahájil v roce 2004 v (dnes již neexistující) americké verzi Formule BMW. O rok později se blýskl třetím místem v Star Mazda a pro svůj tým v Champ Cars Atlantics si jej vybral Gerry Forsythe. Hinchcliffe si v první sezóně připsal jedno vítězství na okruhu v Portlandu. Po sezóně reprezentoval Kanadu v sedmi podnicích A1GP, přičemž nejlepším umístěním bylo druhé místo ze sprintu na brněnském Masarykově okruhu.
V roce 2007 pokračoval v Atlantics, ale u týmu Sierra Sierra Enterprises. Jeho stájový kolega Raphael Matos si poměrně suverénně dojel pro titul. Hinchcliffe byl v celkové klasifikaci čtvrtý, před něj se ještě dostali Franck Perera a krajan Robert Wickens. Když skončily na začátku roku 2007 Champ Cars, skončil i tým Sierra Sierra, ale Hinchcliffe v Atlantics ještě rok zůstal, opět závodil za Forsythe Racing.
Dva roky strávil v Indy Lights – v roce 2009 jel pro Sama Schmidta a předloni za Team Moore Racing, s třemi vítězstvími obsadil druhou příčku za suverénním Francouzem Vernayem. Jeho osobním maximem v IndyCar jsou zatím tři čtvrté příčky – z městského okruhu v Long Beach (2. závod v kariéře v IndyCar!), z krátkého oválu v New Hampshire a 1,5 mílové Kentucky Speedway, což svědčí o Hinchcliffeově univerzálnosti.
Go Daddy plánuje s Hinchcliffem udělat stejně masivní celonárodní kampaň, jako v případě Patrick, což podle vlastních slov Hinchcliffeovi vyhovuje: „Když budu součástí pikantních reklam, tak je to v pořádku. Tady moje osobnost a přístup Go Daddy dobře pasují. Snad dokážeme udělat podobný efekt, jako s Danikou, ale možná cílící na jinou demografickou skupinu. Myslím, že kdyby mě oblékli do bikin, tak by to nebylo dobré pro jejich marketing.“

Hinchcliffe bude třetím jezdem Andretti Autosport (Marco Andretti a Ryan Hunter-Reay mají smlouvy), Michael Andretti, který nyní vystupuje v reality show Donalda Trumpa The Apprentice (v ČR vysílala podobný formát televize Prima pod názvem Šéfka se slovenskou podnikatelkou Norou Mojsejovou), stále plánuje nasadit vozy čtyři. Stájový kolega Hinchcliffea od týmu Newman/Haas Oriol Servia podle všeho v příštích dnech podepíše smlouvu s týmem Dreyer & Reinbold Racing, kde nahradí Justina Wilsona.