Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ochránci lidských práv volají po bojkotu VC Bahrajnu

Ochránci lidských práv volají po bojkotu VC Bahrajnu

Královská vláda však tvrdí, že k porušování lidských práv nedochází.

Spolky bojující za ochranu lidských práv vyzvaly týmy Formule 1 k tomu, aby bojkotovaly letošní Velkou cenu Bahrajnu. Nad závodem v pouštním království tak i letos visí otazník.

Už loni musel být podnik na okruhu v Sakhiru zrušen kvůli vnitřním nepokojům v zemi a přestože byl pro letošek do kalendáře vrácen jakožto čtvrtý podnik sezóny, vyvstávají pochybnosti nad tím, zda se tentokrát skutečně pojede.

Hnutí za lidská práva totiž i letos tvrdí, že se bahrajnská vláda ke svým občanům nestaví tak, jak by měla.

"Povedeme kampaň, jejímž cílem bude, aby jezdci a týmy závod bojkotovali," řekl Nabil Rachab, viceprezident Bahrajnského centra pro lidská práva, v rozhovoru pro server Arabian Business.

"Vláda chce, aby Formule 1 řekla okolnímu světu, že je všechno zpátky v normálu. Formule 1, pokud přijede, to pomůže vládě říct. My bychom byli raději, kdyby se na tom nepodíleli. Jsem si jistý, že jezdci a týmy respektují lidská práva."

Mariwan Hama-Saíd z newyorského Human Rights Watch se nechal slyšet, že sport jako Formule 1 by neměl pořádat podnik v Bahrajnu.

"Měli by zvážit závažné porušování lidských práv v Bahrajnu a skutečnost, že vládní orgány dodnes potlačují prodemokratické protesty," řekl Hama-Saíd.

"Pochybuji, že Formule 1 může být úspěchem v zemi, kde dochází k závažnému porušování lidských práv. Politická situace v Bahrajnu je nestabilní a polarizovaná. Máme velké pochybnosti o schopnosti vlády provést smysluplnou reformu."

Bahrajnská vláda se však tato nařčení odmítá a nadále neústupně tvrdí, že v zemi už k žádnému porušování lidských práv nedochází.

"Loni král Bahrajnu nechal vypracovat nezávislou zprávu o obvinění z porušování lidských práv, jejíž výsledky byly zveřejněny v listopadu," sdělil mluvčí bahrajnského okruhu.

"Ve zprávě se píše o zjištění porušování lidských práv a určitých obecných a specifických doporučeních. Vláda se s těmito výsledky zprávy plně obeznámila a okamžitě a přesvědčivě podle doporučení jedná.

Velká cena Bahrajnu představuje podstatnou část místní ekonomiky. Je podporována drtivou většinou lidí ze všech sektorů společnosti v Bahrajnu a představuje symbol národní jednoty.

Zmíněná nezávislá zpráva byla pro Bahrajn milníkem a my nyní budeme neúnavně pracovat na tom, abychom zajistili, že závod bude obrovským úspěchem."

Šéf týmu Ferrari Stefano Domenicali se nechal slyšet, že stáje Formule 1 vyčkají na doporučení Mezinárodní automobilové federace coby vládního orgánu sportu a podle nich k situaci s bahrajnskou velkou cenou zaujmou určitý postoj.

"Myslím, že musíme věřit oficiálním vládním představitelům," řekl Domenicali během tradiční akce Wrooom, kterou Ferrari každoročně pořádá v italském Madonna di Campiglio. "Oni k tomu nabídnou jiný postoj. To je nakonec to, co musíme udělat.

Slyšel jsem, že se kolem té situace točí spousta zvěstí. My se musíme spolehnout na kompetentní orgány. Máme mezinárodní federace, máme kontakty v zemi a nemůžeme se spoléhat na jiné zdroje informací.

Musíme být v této otázce velice klidní a realističtí, takže musíme počkat a uvidíme a spolehnout se na to, co nám řeknou oficiální orgány, které mají tuto zodpovědnost."

Představitelé bahrajnského okruhu dodali, že zaměstnanci, kteří loni dostali výpověď kvůli protestům, dostali svá pracovní místa zpět.

Velká cena Bahrajnu 2012 je naplánována na 22. dubna.