Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Paul Tracy se zřejmě své rozlučkové sezóny v IndyCar dočká

Paul Tracy se zřejmě své rozlučkové sezóny v IndyCar dočká

Pojede za nový tým MSR Indy, který změní dodavatele motorů.

Paul Tracy o rozlučkové turné po 21 sezónách strávených v CART/Champ Cars a IndyCar nepřijde! Šanci se s fanoušky důstojně rozloučit dostane od nového týmu MSR Indy, za kterým stojí majitel v závodech sportovních vozů úspěšné stáje Michael Shank. Tracy se o své budoucnosti nebývale otevřeně rozpovídal během čtyřiadvacetihodinovky v Daytoně, kde startoval za tým Doran Racing. Přítomná byla i stáj Michaela Shanka a pro ní jedoucí posádka ve složení AJ Allmendinger (mimochodem spolumajitel stáje MSR Indy), Ozz Negri, John Pew a Justin Wilson (čerstvě potvrzený u Dale Coyne Racing) si připsala překvapivé vítězství v nejdůležitějším americkém vytrvalostním závodě! Druhá posádka Shankova týmu (Goncalvez, McDowell, Nasr a Yacamán) dojela na třetím místě.
„Mám v plánu odjet poslední sezónu v IndyCar,“ rozpovídal se Tracy v Daytoně. „Teď se snažím vyjednat dohodu s Michaelem Shankem, že bych s ním a AJ Allmendingerem v IndyCar rozjel tým.“ Naznačuje Tracy, že by kromě místa jezdce mohl být i spolumajitelem stáje.
„Máme auto, máme připravené sponzory. Tenhle týden musíme dát dohromady pronájem motoru a pár dalších smluv. Když se nám to povede, složíme auto a zkusíme se dostat do Sebringu na testy.“
Tým MSR Indy měl mít dojednanou dodávku motorů od Lotusu (coby zákaznický, nikoliv tovární tým). A Lotus jej během závodního víkendu v Las Vegas na konci loňské sezóny tak i představil. Ale jak jsme informovali v minulém týdnu, limity výrobců motorů se zvýší z deseti na dvanáct, což mohlo vést i k tomu, že některá ze stájí změní svého dodavatele (od Lotusu směrem k Hondě či Chevroletu). A právě dodavatel motorů se zdál hlavní překážkou Tracyho angažmá u MSR Indy, je totiž sponzorovaný kanadskou pobočkou Hondy.
„Není tajemstvím, že mám osobní smlouvy s Honda Canada,“ pokračuje Tracy. „Přestože je to pořád Honda, korporátní struktura je jiná. Budeme se snažit zajistit si motor Honda. Je to náš nejdůležitější cíl. Když se nám to nepovede, tak se to holt nepovede a podíváme se, jaký další motor můžeme mít.“ Zřejmě by MSR Indy upřednostnil i Chevrolet namísto Lotusu, který s testováním začal s několikaměsíčním zpožděním a nemůže se spoléhat na pomoc velkých týmů jako Andretti Autosport, KV Racing, Team Penske (všichni tři budou využívat motory Chevrolet) nebo Chip Ganassi Racing (Honda). Byť i Lotus se může spolehnout na zkušené jezdce v týmech, kterým dodá motory, především na Serviu (Dreyer & Reinbold Racing), Bourdaise (Dragon Racing) a Taglianiho (Bryan Herta Autosport).
Paul Tracy naznačil, jak by si představoval svojí poslední sezónu a budoucnost po ukončení kariéry v IndyCar: „Byl by to můj poslední rok v IndyCar. Pak bych chtěl zkusit více závodů ve sportovních vozech. Tohle bude moje 22. sezóna v IndyCar a poslední šance na něco takového. Když dokážeme přijít s programem pro mě, aby to byl rozlučkový rok a udělat hodně akcí pro fanoušky a hodně akcí, jako jsme v posledních letech dělali s Make A Wish, pomoci nějakým dětem a vybrat peníze pro postižené děti, takhle bych to chtěl udělat.“
O Tracym se hovořilo ve spojení s angažmá v druhém voze týmů Rahal/Letterman/Lanigan Racing a Dale Coyne Racing, obě stáje budou využívat motory Honda, ale i jak sám Tracy naznačuje, v těchto týmech by se mu zřejmě nedostalo takové pozornosti. Coyne se zřejmě zaměří především na Justina Wilsona a Rahal na vůz, který by měl řídit Takuma Sató.
„K Mikeovi (Shankovi) mě táhne především jeho odhodlání. Známe se už dlouhou dobu. Znám ho z dob, kdy měl tým v F2000. Jeho oddanost k lidem, které má v týmu...  vím, že mi dá všechno, co bude mít. Nebude to: „Ok, vezmeme si tvoje peníze a budeme ti věnovat minimální pozornost.“ Tohle nechci. Takhle nechci, aby skončila má kariéra. Vím, že mi dá 110 procent. Proto mi tak záleží na tom, aby vše klaplo.“
Paul Tracy startoval v letech 2006 a 2007 za Shankův tým v sérii Grand-Am. V prvním roce v Daytoně a dalších třech závodech, další rok jen v Daytoně. AJ Allmendinger byl Tracyho stájovým kolegou v části sezóny 2006 u týmu Forsythe Racing. Když americký závodník, který bude letos v NASCAR startovat za stáj Rogera Penskeho, začínal v roce 2000 svojí závodnickou kariéru v motokárách, bylo to v týmu Paula Tracyho. Pro Tracyho by to byla první kompletní sezóna od závěrečného ročníku Champ Cars v roce 2007.