Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rubens Barrichello už starty na oválech neodmítá

Rubens Barrichello už starty na oválech neodmítá

Brazilec dokončil úspěšné dvojdenní testy v Sebringu.

Rubens Barrichello už nevylučuje, že by přestoupil do IZOD IndyCar Series a absolvoval celou sezónu, včetně závodů na oválech. V minulosti přitom brazilský veterán zdůrazňoval, že určitě nebude závodit na amerických oválech, protože to slíbil manželce a tento slib hodlá dodržet. Před odletem z floridského Sebringu ovšem hovořil jinak:
„Myslel jsem, že nikdy nepřejdu na tuto stranu (oceánu, pozn. red.), protože jsem myslel, že budu závodit 25 let ve Formuli 1 a pak už nebudu moci jít touto cestou. Řekl jsem to (o nestartování na oválech). Vyšlo to z mých úst. Ale není to tak velké téma, není to problém. Je tu tak mnoho možných scénářů. Mohl bych jezdit jen na okruzích a ne na oválech. Mohl bych jet v Indy. Mohl bych jet všechny závody. Je tu spousta dostupných možností. A já jsem vděčný za ty možnosti, a že můžu i ve věku 39 let jezdit rychle v autě. Za tohle všechno jsem se modlil, když jsem byl dítě.“
Barrichello trávil s manželkou a dětmi rodinnou dovolenou na Floridě. Využil možnost svého nejlepšího kamaráda Tonyho Kanaana vyzkoušet si nový vůz IZOD IndyCar Series Kanaanova týmu KV Racing Technology. V pondělí a úterý společně s Kanaanem testoval na krátké verzi letištního okruhu v Sebringu, na pro americké formule nejtradičnějším testovacím okruhu. Tým KV Racing Technology vlastněný australským podnikatelem Kevinem Kalkhovenem a šampionem CART z roku 1996 Jimmy Vasserem plánuje nasadit v nadcházející sezóně tři vozy poháněné motory Chevrolet. Vedle Kanaana se představí venezuelský pilot EJ Viso a třetí vůz by mohl řídit právě Barrichello.

 Tony Kanaan a Rubens Barrichello v Sebringu (foto: KV Racing Technology).

„Teď se vrátíme do Brazílie, děti půjdou zpátky do školy a určitě si o tom promluvíme. Netlačím na to. Musím se pořádně rozmyslet. Kdybych myslel jen na zábavu, nebyl by to problém. Stále mám vášeň pro rychlost a v mé mysli jsem docela mladý. Užíval jsem si jako dítě. Budil jsem se než zazvonil budík s myšlenkami, jestli jsem nezaspal. Tak jsem byl nadšený, že mohu být zpátky za volantem."
„Mám otevřenou mysl. Jsem fanoušek IndyCar už delší dobu. Byl jsem v Indy, v Milwaukee, v Sao Paulu a na mnoha dalších závodech a vždycky se mi líbilo, co jsem viděl, skvělou atmosféru a dobré závody.“
Barrichello v konkurenceschopném voze týmu KV Racing (Kanaan loni třikrát stanul na stupních vítězů a obsadil celkově páté místo v šampionátu) by znamenal dar z nebes pro celou IZOD IndyCar Series a mohl by se stát hlavní tváří série, o kterou šampionát přišel po odchodu Daniky Patrick do NASCAR po loňské sezóně. Ačkoliv Barrichello by pravděpodobně oslovil trochu jiné publikum než Patrick, zvýšil by povědomí o IndyCar především mimo USA. Proto není divu, že nad Barrichellovými testy v Sebringu dohlížel i výkonný ředitel INDYCAR Randy Bernard.
„Tohle je přesně ta úroveň kredibility, kterou IndyCar potřebuje přilákat. Když jste viděli Nigela (Mansella) nebo Emersona (Fittipaldiho) nebo jiné velikány přijít do IndyCar, tak to obrovsky zvedlo povědomí o našem sportu,“ řekl přímo v Sebringu Bernard. „Jsem tady jen jako podpora, kdyby na mě Rubens měl nějaké otázky. Musím se ujistit, že udělám všechno proto, abych mu pomohl. Proto tady jsem.“
Jiný Brazilec, Vitor Meira, letos zřejmě závodní sedačku v IndyCar nenajde. Jak prozradil Tony Kanaan na Twitteru, Meira nemá žádné peníze, které by potencionálnímu týmu mohl přinést. A ani jeho desetileté zkušenosti na zajištění závodní sedačky nebudou zřejmě stačit, protože prakticky všechny týmy, které deklarovaly, že chtějí zkušeného veterána, již někoho podepsaly. Poslední místo, se kterým byl Meira nejvíce spojován, bylo u týmu MSR Indy. Ale to zřejmě obsadí Paul Tracy.