Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Testy v Sebringu: Chevrolet vypadá velmi silně

Testy v Sebringu: Chevrolet vypadá velmi silně

Neoficiální výsledky 2. dne testů na floridské dráze

Ačkoliv je zatím velmi brzo vyvozovat závěry jak bude vypadat rozložení sil na startovním roštu příští sezóny IZOD IndyCar Series, zdá se, že motory Chevrolet mohou být tou nejlepší volbou. Stáje využívající Chevrolety testovaly ve floridském Sebringu v pondělí a úterý společně s Oriolem Serviou testujícím s motorem Lotus. Servia jezdil ve voze patřícím britskému výrobci, nikoliv týmu Dreyer & Reinbold Racing, za který bude závodit. Týmy s motorem Honda se k testujícím připojily v úterý a budou testovat i dnes.
Hlavním příběhem pondělních testů bylo sžívání se Rubense Barrichella s vozem IndyCar. Zkušený brazilský veterán dostal k dispozici úplně nové šasi týmu KV Racing Technology, takže v pondělí ráno musel začít několika instalačními koly, po kterých tým důkladně nový vůz kontroloval. Do pondělního večera se Barrichello ovšem dostal na časy kolem 53 vteřin, které zajížděl ve druhém voze KV Racing Tony Kanaan. Kanaanovi se v jeden moment přehřály brzdy, což KV Racing stálo jedno přední přítlačné křídlo, Kanaan totiž urval levou polovinu o svodidla.

Podle neoficiálních informací zajel v pondělí nejrychlejší kolo Ryan Hunter-Reay ve voze Andretti Autosport. Hunter-Reayovo šasi před tím debutovalo v pátek a v sobotu v Palm Beach, kde jej řídil Marco Andretti. V druhém voze Andretti Autosport se v Sebringu poprvé představil Kanaďan James Hinchcliffe.

Rubens Barrichello se prohání po sebringském letišti:


Lotus o část testů přišel, když mechanici čekali, až celníci na letišti v Orlandu proclí z Anglie dodaný motor. Lotus totiž využívá zatím jen jednu jednotku, která je po každém testu poslána do továrny, rozebrána, zkontrolována, složena a poslána zpátky. Jenže nedělní přílet se zpozdil a motor se na celnici dostal až v pondělí ráno. I tak Oriol Servia zajel pár kol, jenže během nich z motoru unikal olej, a tak o většinu pondělka Lotus přišel.
Tým Rogera Penskeho přivezl do Sebringu všechny tři vozy. Ryan Briscoe měl úplně nové šasi, které si odbývalo svojí premiéru na dráze.
I v úterý patřil nejrychlejší čas Hunter-Reayovi. Ačkoliv normálně nejsou výsledky testů k dispozici, Helio Castroneves se postaral o menší únik a tabulku s neoficiálními výsledky zveřejnil na Facebooku. Podle informací Speed.tv, která měla na testech reportéra, zřejmě jde o správné výsledky úterních testů. Byť v ní chybí čas Justina Wilsona, respektive značí, že okruh v Sebringu zdolal za 20 minut. Wilson zřejmě zajel jen instalační kolo a testování se u svého staronového týmu Dale Coyne Racing bude věnovat až dnes.
Honda během úterý přišla o dva motory. Selhaly agregáty ve vozech Grahama Rahala a Mikea Conwaye. Motory japonského výrobce se také podle výsledků zdají pomalejší než Chevrolety, ovšem spousta faktorů může výsledkovou listinu zkreslovat. Výrobci mohou k testům přistupovat rozdílně agresivně (mají ještě měsíc na vývoj motoru). Firestone dodal týmům různé směsi pneumatik a snaží se vybrat nejvhodnější pro nový vůz. Některé týmy už měly k dispozici nové zavěšení vozu posouvající více váhy na přední nápravu a zlepšující tak jízdní vlastnosti nové Dallary, ale jiné se zatím museli spokojit se starým zavěšením.
Lotusu se podařilo dostat Serviu v úterý na dráhu na přibližně 50 kol, během kterých potřeboval na zdolání sebringské dráhy 54 vteřin, což vzhledem ke zpoždění ve vývoji motoru Lotus byl překvapivě dobrý výsledek.
Reportér Speed.tv zatím pátral také po informacích ohledně možné Barrichellovy budoucnosti v IndyCar. Podle všeho test byl uspořádán především proto, že Barrichello by o přestupu do IndyCar neuvažoval, pokud by Dallaru DW-12 nevyzkoušel. Smlouvu se stájí má zatím pouze Kanaan, ačkoliv s Visem se stále zřejmě počítá (od svého sponzora obdržel nový overal v barvách, ve kterých by se v letošním roce měl představit jeho vůz), ostatně EJ Viso převezme dnes po Barrichellovi vůz a bude testovat v Sebringu. Tým také jednal s vicemistrem Indy Lights Estebanem Guerrierim. Novou a překvapivou informací Speed.tv je možnost, že by KV Racing zvažoval rozšíření programu na čtyři vozy, pravděpodobně ve spolupráci s týmem SH Racing, se kterým společně loni v Indianapolisu připravoval vůz pro Tomase Schecktera. Místo by mohla najít celá čtveřice pilotů Kanaan, Barrichello, Viso a Guerrieri. Pokud se Barrichello rozhodne přejít do IndyCar ke KV Racing, má tým připravené peníze od sponzorů na starty v celém ročníku 2012 IZOD IndyCar Series.

p.
 Jezdec  Tým
M
Čas
Odstup
1.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
Ch
0:52.230
 
2.
 H.Castroneves  Team Penske
Ch
0:52.604
+ 0.374
3.
 T.Kanaan  KV Racing Technology
Ch
0:52.892
+ 0.662
4.
 W.Power  Team Penske
Ch
0:52.902
+ 0.672
5.
 J.Hinchcliffe  Andretti Autosport
Ch
0:52.919
+ 0.689
6.
 R.Briscoe  Team Penske
Ch
0:53.001
+ 0.771
7.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi Racing
H
0:53.061
+ 0.831
8.
 JR Hildebrand  Panther Racing
Ch
0:53.088
+ 0.858
9.
 R.Barrichello  KV Racing Technology
Ch
0:53.119
+ 0.889
10.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
H
0:53.549
+ 1.319
11.
 G.Rahal  Chip Ganassi Racing
H
0:53.746
+ 1.516
12.
 O.Servia  Lotus
L
0:54.063
+ 1.833
13.
 C.Kimball  Chip Ganassi Racing
H
0:54.862
+ 2.632
14.
 M.Conway  A.J. Foyt Enterprises
H
0:55.557
+ 3.327

Časy jsou neoficiální. M = Motor, Ch = Chevrolet, H = Honda, L = Lotus