Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Týmy Chevroletu testovaly o víkendu v Sonomě

Týmy Chevroletu testovaly o víkendu v Sonomě

Na Barrichella a ostatní se přišlo podívat 1 500 diváků.

Velmi slušnou diváckou kulisu přilákaly dvojdenní testy IndyCar na přírodním okruhu v kalifornské Sonomě. Na dráhu Infineon Raceway se přišlo podívat 1 500 diváků, kteří měli možnost sledovat testy nového vozu DW-12. Testů se účastnily týmy využívající motory Chevrolet (kromě týmu Ed Carpenter Racing). Stáj Rogera Penskeho přivezla do Sonomy dva vozy, které na dráhu vyvezli Ryan Briscoe a Will Power. Andretti Autosport zastupoval Ryan Hunter-Reay. Panther Racing se představil s JR Hildebrandem a o dva vozy KV Racing se podělila trojice EJ Viso, Tony Kanaan a Rubens Barrichello. Viso řídil svůj vůz během celého testu, Barrichello potom dostal k dispozici druhý vůz na celou sobotu a na nedělní dopoledne, odpoledne jej převzal Kanaan. Ačkoliv to u neoficiálních testů nebývá zvykem, Infineon Raceway zveřejnila dosažené časy.
Podle nich si v sobotu na okruhu nedaleko San Franciska nejlépe vedl Ryan Briscoe následovaný krajanem a stájovým kolegou Willem Powerem. Power byl nejrychlejší během dopoledne, ale potom jeho motor vypověděl službu a na dráhu se mohl vrátit až na poslední hodinu sobotního testu.

„Byli jsme mnohem rychlejší, než byl loni dosažený čas na pole position zajetý na červených pneumatikách. A blížíme se rekordu dráhy. Což je docela dobré na to, že trať je zelená (nepogumovaná), máme standardní pneumatiky, a přesto jezdíme tak rychle. Je to dobrá zábava,“ řekl Briscoe pro SPEED.com.

Pohled na dráhu z vozu Rubense Barrichella:

Will Power stále cítil problémy s ovládáním nového vozu: „Stále cítím problémy s rozložením váhy. Pořád je to takové necitlivé. Skoro všude jsem cítil nedotáčivost a to je něco, čehož bych se rád zbavil. Team Penske udělal s novým vozem velký pokrok, takže to vypadá, že spíš než něco jiného je něco špatně na autě.“
Rubens Barrichello měl původně testovat pouze v sobotu, ale vzhledem k poměrné obtížnosti sonomské dráhy tým jeho test prodloužil o nedělní dopoledne, aby se Brazilec mohl okruh pořádně naučit.

„Je (dráha) mnohem obtížnější než Sebring. Očividně mi trvalo déle se ji naučit. Pořád se učím, ale myslím, že můj den probíhal docela dobře."

Výsledky sobotní části testů:

p.
 Jezdec  Tým
M
Čas
Odstup
1.
 R.Briscoe  Team Penske
Ch
1:17.49
 
2.
 W.Power  Team Penske
Ch
1:17.83
+ 0.340
3.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
Ch
1:18.43
+ 0.940
4.
 E.Viso  KV Racing Technology
Ch
1:18.50
+ 1.010
5.
 JR Hildebrand  Panther Racing
Ch
1:18.73
+ 1.240
6.
 R.Barrichello  KV Racing Technology
Ch
1:18.91
+ 1.420

Power v neděli pokořil hranici 1 minuty a 17 vteřin a přiblížil se na necelou půl vteřinu a věřil, že během závodního víkendu v srpnu už nový vůz rekord dráhy získá: „Myslím, že až se vrátíme na Infineon závodit, časy kolem 1:16 jsou možné. Možná i rychlejší. Červené (pneumatik) auto zrychlí o vteřinu. Nový vůz je lepší v rychlých zatáčkách a při brzdění, tady získáme čas.“

V sobotu nejrychlejší Briscoe zajel v neděli druhý čas, ale za Powerem zaostal jen o čtyři setiny. Přičemž na konci sobotního testu jej postihl stejný problém, jako Powera v sobotu. Motor v jeho voze nevydržel.
Z trojice pilotů KV Racing si nejlépe vedl EJ Viso. Rubens Barrichello ale oproti sobotě výrazně zrychlil, jak se naučil pro něj novou dráhu. Tony Kanaan dostal možnost jen v neděli odpoledne. I tak ztrácel na Visa jen desetinu vteřiny. Ale hlavně, Rubens Barrichello prozradil reportérům, že již během tohoto týdne oznámí, kde v letošní sezóně bude závodit!

Problémy s ECU znemožnily JR Hildebrandovi testovat v neděli odpoledne. Tým se po dohodě s Chevroletem rozhodl testů zanechat, poté, co se potíže objevily, aby předešel vážnějšímu poškození.

Nedělní výsledky:

p.
 Jezdec  Tým
M
Čas
Odstup
1.
 W.Power  Team Penske
Ch
1:16.98
 
2.
 R.Briscoe  Team Penske
Ch
1:17.02
+ 0.040
3.
 E.Viso  KV Racing Technology
Ch
1:17.82
+ 0.840
4.
 R.Barrichello  KV Racing Technology
Ch
1:17.88
+ 0.900
5.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
Ch
1:17.89
+ 0.910
6.
 T.Kanaan  KV Racing Technology
Ch
1:17.91
+ 0.930
7.
 JR Hildebrand  Panther Racing
Ch
1:17.97
+ 0.990

Fotografie ze Sonomy najdete zde