Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rubens Barrichello se stal pilotem IZOD IndyCar Series

Rubens Barrichello se stal pilotem IZOD IndyCar Series

Za KV Racing odjede celou sezónu, i s ovály. [Aktualizováno]

Sen mnoha fanoušků IndyCar Series, jezdců a především vedení série se stal skutečností. Tým KV Racing Technology dnes na tiskové konferenci v Brazílii oznámil angažování expilota Formule 1 Rubense Barrichella.

Barrichello bude řídit modrý vůz s číslem 8 (ačkoliv oficiální stránka série IndyCar.com pod tímto číslem vede Sebastiena Bourdaise a tým Dragon Racing) sponzorovaný brazilskými společnostmi BMC a Embrase. Na tiskové konferenci v Sao Paulo byl přítomen i Tony Kanaan, kterého tým znovu potvrdil ve voze s číslem 11 a představil jeho sponzory. V deseti závodech bude Kanaana sponzorovat pojišťovna GEICO, společnost Mouser Electronics bude vedlejším sponzorem. Na čtyři závody si oba sponzoři role vymění, v Indianapolisu budou mít rovnocenný prostor. Značka brazilského piva Itaipava se objeví na Kanaanově voze v domácím závodě v Sao Paulu. Na začátku týdne také KV Racing potvrdilo EJ Visa ve voze s číslem 5 sponzorovaný petroleářskou společnosti CITGO. Ze tří pilotů stáje KV Racing má zatím jen Tony Kanaan dlouhodobější kontrakt – na dva roky. Smlouvy Barrichella a Visa jsou jednoleté.

„Byl jsem v Sebringu, když Rubens poprvé usedl do auta. Ten úsměv, když z auta vystoupil, byl úžasný a trval tři dni. Na konci testu byl Rubens nejrychlejší, ukázal jak je rychlý a zkušený v nastavování vozu. Když bude v týmu se svým „bratrem“ Tonym Kanaanem bude to vzrušující a úspěšná sezóna pro jezdce, tým a pro fanoušky,“ říká Kevin Kalkhoven, jeden ze spolumajitelů týmu KV Racing Technology.

Tisková konference v Sao Paulu, zleva Jimmy Vasser, Tony Kanaan, Rubens Barrichello a Kevin Kalkhoven. Foto: Carsten Horst / HYSET.COM.BR (z Facebooku KV Racing)

Barrichello a Kanaan jsou nejlepší přátelé a sami sebe označují za bratry. Vzájemně jsou kmotry svých dětí a před lety si dokonce vyměnili design přilby. Barrichello závodil s Kanaanovou ve Velké ceně Monte Carla a Kanaan týž večer měl na hlavě přilbu s designem obyčejně využívaným Barrichellem při pětistovce v Indianapolisu.

„Jsme velmi nadšení, že Rubens a Tony budou závodit za náš tým. Rubens jej skvěle doplní a Tony již v minulé sezóně prokázal své vůdčí schopnosti a potenciál bojovat o titul. Když jsme k týmu přidali Rubense a vrací se Tony a EJ (Viso), KV Racing bude mít velmi silnou jezdeckou sestavu a věříme, že budeme bojovat o stupně vítězů a o vítězství. Chtěl bych poděkovat všem sponzorům, že nám tuto dohodu umožnili, a generálnímu manažerovi KV Racing Technology Marku Johnsonovi, za jeho neúnavnou práci, při jednání se všemi stranami,“ dodává Jimmy Vasser, druhý ze spoluvlastníků týmu.

"Bratři" Tony Kanaan a Rubens Barrichello. Foto: Carsten Horst / HYSET.COM.BR (z Facebooku KV Racing) 

Tony Kanaan přišel k týmu týden před začátkem loňské sezóny, když nejprve na konci roku 2010 přišel o místo u Andretti Autosport, jelikož jej sponzor, řetězec obchodů 7-Eleven, přestal podporovat. V zimě nevyšlo angažmá u týmu De Ferran Dragon Racing, neboť stáj Gila de Ferrana, Jay Penskeho a Steava Luczoa nenašla dost peněz. Na poslední chvíli se podařilo Kanaanovi díky pomoci od pojišťovny GEICO získat místo u KV Racing. A hned v prvním závodě z toho bylo třetí místo. Kanaan třetí dojel ještě v Baltimoru, v Iowě bojoval o vítězství, ale nakonec se tam radoval Andretti a na Kanaana zbylo jen druhé místo. Do závěrečného závodu na Las Vegas Motor Speedway startoval z pole position, to se mu povedlo již v druhém závodě v Texasu, ale tam si ji vylosoval.

„Jsem nadšený, je to pro mě něco nového,“ říká sám Barrichello. „Musím poděkovat všem, kteří se na tom podíleli, hlavně Tonymu, protože on se na tom podílel dlouhodobě. Musím také poděkovat mým sponzorům, BMC, Embrase a Locaweb za jejich podporu. Je to nová zkušenost, ale jsem velmi šťastný. Se všemi mými zkušenostmi budu začínat jako nováček, ale myslím, že se s postupem času budu zlepšovat. Hlavním cílem je být posilou pro KV Racing Technology. Vedli si velmi dobře a Tony loni posunul tým na novou úroveň, takže doufám, že s mojí pomocí na tom můžeme stavět a vzít tým na další úroveň. Jsme velmi šťastný a na tváři mám obrovský úsměv.“

Tony Kanaan před zbarveními, které použije v letošní sezóně (zleva: GEICO, Mouser Electronics, ITAIPAVA), Foto: Carsten Horst / HYSET.COM.BR (z Facebooku KV Racing) 

Barrichello se zúčastnil 19 sezón Formule 1. Odstartoval do 322 závodů, získal 658 bodů za 11 vítězství a 68 umístění na stupních vítězů. Čtrnáctkrát startoval z pole position a sedmnáctkrát zajel nejrychlejší kolo závodu. Ve Formuli 1 debutoval v roce 1993 za tým Jordan v závodě v Jižní Africe. První vítězství si připsal v roce 2000 v Německu už za Ferrari. Poslední vítězství potom získal v roce 2009 za stáj Brawn. S Formulí 1 se rozloučil vloni na domácí půdě. Doufal ve dvacátou sezónu v královně motorsportu, ale tým Williams dal přednost Bruno Sennovi.
„Jsme velmi nadšený, že se vracím ke KV Racing a to nejen se dvouletou smlouvou, ale s Rubensem Barrichellem coby stájovým kolegou,“ říká šampion IndyCar z roku 2004 Tony Kanaan. „Vždycky jsme snili o tom, že jednou budeme závodit spolu, ale nikdy jsme nevěřili, že se to může povést a určitě ne v dohledné době a v IndyCar. Takže se těším na začátek sezóny a věřím, že to bude vzrušující rok.“

Rubens Barrichello v overalu před animací svého vozu. Foto: Carsten Horst / HYSET.COM.BR (z Facebooku KV Racing) 

Letošní sezóna IZOD IndyCar Series začne 25. března na městském okruhu ve floridském St. Petersburgu. Kromě Barrichella budou na startovním roštu minimálně tři další jezdci se zkušenostmi z Formule 1 – Justin Wilson (Dale Coyne Racing), Sébastien Bourdais (Lotus Dragon Racing) a Takuma Sato (Rahal Letterman Lanigan Racing).