Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jean Alesi nastoupí v Indianapolisu s týmem Newman/Haas!

Jean Alesi nastoupí v Indianapolisu s týmem Newman/Haas!

Pohánět jej bude motor Lotus.

Jak již vloni Jean Alesi naznačil, opravdu se letos pokusí kvalifikovat se do pětistovky v Indianapolisu. Ještě minulý týden tým HVM Racing slovy majitele stáje Keitha Wigginse, s nímž byl Alesi nejvíce spojován, naznačoval, že ze startu sejde, protože francouzský veterán Formule 1 nemá potřebné finanční prostředky. Dnes ale Alesi dohodu oficiálně oznámil a k překvapení mnoha s týmem Newman/Haas Racing, který se v prosinci stáhl po úspěšné sezóně z IndyCar, neboť Carl Haas nesehnal na další sezónu sponzory. Většina zaměstnanců zatím pracovala u týmu Lotus Dragon Racing Jaye Penskeho.
„Bude to s Newman/Haas a podepsali jsme to včera,“ řekl Alesi Autosportu. „Musíme ještě dohodnout spoustu detailů, jako kdy prvně sednu do vozu, a podobné věci. Pro mě je to fantastické, protože potřebuji tolik podpory, kolik jen mohu dostat. Od týmu, i od fanoušků – budu se jich muset zeptat, jak se tu jezdí. Jsem z toho extrémně nadšený, nemám obavy, ale cítím velký tlak. Budu se snažit být v co nejlepší kondici, abych odvedl dobrou práci.“
Pokud jsou statistiky správné, měl by Alesi být nejstarším nováčkem v historii závodu. Tím byl zatím v roce 1998 46letý Američan Jack Hewitt, Alesi je o rok starší.
Alesi přinesl týmu Newman/Haas motory Lotus, neboť je ambasadorem britské automobilky. Ale Lotus se potýká s nedostatkem připravených motorů, kvůli čemuž musel vynechat včerejší první test na Indianapolis Motor Speedway. Krom toho na přírodních a městských okruzích byl britský motor přibližně o vteřinu pomalejší, než jeho konkurenti od Chevroletu a Hondy. Nicméně některá americká média v týdnu naznačovala, že počet účastníků by mohl teoreticky klesnout i pod tradičních 33. S Alesim a dnes potvrzenou Anou Beatriz stoupl počet přihlášených účastníků prozatím na 30.