Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

V Bahrajnu by se nemělo jet, říká člen britského parlamentu

V Bahrajnu by se nemělo jet, říká člen britského parlamentu

Situace v pouštním státu prý stále není dostatečně dobrá.

Velká cena Bahrajnu by se neměla jet ani letos, takový je názor člena Labouristické strany parlamentu Velké Británie Richarda Burdena. V pouštním státě totiž podle něj stále ještě nepanuje dost příznivá atmosféra.

Stejný názor nedávno vyjádřil také mistr světa Formule 1 z roku 1996 Damon Hill, který se nechal slyšet, že by Mezinárodní automobilová federace měla konání podniku přehodnotit.

Burden, který byl za minulé vlády zvláštním poradcem ministra sportu Richarda Caborna, nyní Hillovo tvrzení podpořil.

"Damon Hill má pravdu, když navrhuje vládnímu orgánu motorsportu přehodnotit své rozhodnutí uspořádat letošní Velkou cenu Bahrajnu," uvedl Burden ve svém sloupku pro Huffington Post.

"Říkám to jako někdo, kdo je motoristickým nadšencem a zároveň členem parlamentu s intenzivním zájmem o Střední východ.

V kontextu průběhu skutečné a udržitelné reformy by pořádání velké ceny mohlo být sjednocujícím podnikem pro občany Bahrajnu, stejně jako pozitivní ukázkou v celosvětovém měřítku. Věci však v takovém stádiu nejsou.

Od loňského února zemřelo na bahrajnských ulicích 45 lidí. Poslední oběť byla zabita ostrou municí teprve minulý týden. Stovky protestujících se sešly na hřbitově nedaleko jeho domova na předměstí hlavního města, Manamy. Zprávy přitom hovoří o tom, že policie davy rozháněla slzným plynem a omračujícími granáty, čímž rozpoutala pouliční potyčky."

Ačkoliv je Burden přesvědčen o tom, že bahrajnská vláda udělá vše pro to, aby zajistila, že podnik F1 nebude těmito nepokoji nijak ovlivněn, tvrdí, že reputace bahrajnské velké ceny by mohla znovu velice utrpět.

"Bahrajnské vládní orgány nepochybně udělají první poslední, aby minimalizovaly jakákoliv rizika toho, že budou týmy do celé záležitosti nějak zapojeny. Dlouhodobé poškození reputace F1 a motorsportu obecně však může být značné.

Při zpětném ohledu, FIA neměla závod roku 2012 naplánovat na tak brzké datum v sezóně. Celou dobu bylo jasné, že to bude příliš brzy na to vědět, jak daleko se věci v Bahrajnu od loňského roku posunuly. F1 nemůže vrátit čas, ale tři týdny do závodu se to stále dá přehodnotit. Mělo by se tak učinit."