Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jezdci s motorem Lotus jsou nebezpečně pomalí

Jezdci s motorem Lotus jsou nebezpečně pomalí

Alesi dokonce nevyloučil, že by se ze závodu odhlásil!

Sotva INDYCAR zažehnala potencionální problém, že by příští neděli nemuselo být na startu závodu 500 mil Indianapolis tradičních 33 vozů, už se problém objevil znovu. A opět za ním stojí Lotus. Sice se dohodl s týmem Dragon Racing na ukončení kontraktu a Jay Penske mohl pro svůj tým získat motory Chevrolet, ale zbývající dva jezdci s Lotusy, Simona de Silvestro a Jean Alesi mají na dráze velké problémy. Jejich průměrná rychlost se pohybuje okolo 205 mil v hodině, přitom nejlepší jezdci jezdí přes 220 mil v hodně.
Alesi měl problém splnit vůbec kritéria pro nováčky, aby v závodě mohl startovat, musel totiž prokázat, že je schopný ovládat vůz 15 kol po sobě v rychlostech přes 215 mil v hodině. Aby se na tuto metu vůbec dostal, musela INDYCAR povolit Lotusu úpravu turba, která motoru přidala dalších 40-50 koňských sil. Stejně upravené motory, ale tentokrát od všech výrobců, uvidíme na dnešní „rychlý pátek“ a během kvalifikací, ale na závod se výkony turba vrátí zpátky do předepsaných regulí a rychlost Alesiho a De Silvestro zase spadne ke 205 mílím v hodině.
Alesi si již na výkon motoru, ambasadorem jehož značky přitom je, postěžoval: „Cítím se velmi nebezpečně, když jsem docela pomalý uprostřed dráhy. Mám docela obavy o ostatní jezdce, pokud se nedokážeme dostat na rychlost, kterou potřebujeme. Mám plyn na podlaze a dostal jsem se maximálně na 205 mil v hodině. Bohužel motor nám nedovoluje být ani trochu konkurenceschopní, a jsme docela v nebezpečí, protože s takovým rozdílem v rychlostech jsem nebezpečný pro ostatní jezdce. Tohle je problém. Potřebujeme, aby si všichni uvědomili, že takhle to nejde.“
Pro Radio Canada dokonce naznačil, že by mohl ze závodu odstoupit, ale musíme vzít v potaz, že to může být jen skrytý tlak na INDYCAR, aby do závodu Lotusu povolila oproti ostatním týmům silnější turbo.
„Není to nemožné (odstoupení ze závodu). Technika je prostě příliš pomalá, myslím tím hlavně motor. Počkejme, jestli se něco stane během kvalifikací. Jinak skončím, opravdu doufám, ale spíš to teď vypadá, že (závodit) nebudeme.“