Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Jak se staví městský okruh pro Champ Cars

Jak se staví městský okruh pro Champ Cars

V Surfers Paradise včera zahájili stavební práce

Vybudování dočasného městského okruhu, který má splňovat všechny funkční a bezpečnostní požadavky na něj kladené, není zpravidla jednoduchou ani časově nenáročnou akcí. Podívejme se tedy, jak to zvládají například Australané.

Právě včera zahájili na Zlatém pobřeží v Surfers Paradise stavební práce, které za 66 dní změní administrativní centrum města a přilehlé turistické oblasti v jeden z nejlepších městských okruhů na světě. Již tradičně byly stavební práce zahájeny stavbou můstku pro pěší v severní části okruhu. Během následujících 66 dnů bude nutno instalovat betonové bariéry, vybudovat tribuny, vztyčit a upevnit bezpečnostní ploty kolem dráhy, připravit dočasné budovy pro zázemí závodu, postavit můstky které překlenou trať a umožní bezpečné propojení vnitřní části okruhu s okolím. V neposlední řadě pak bude nutno zprovoznit komunikační a energetické centrum.
Všechny kusy této skládačky do sebe musí zapadnout 21.října a bezchybně fungovat během čtyř dnů trvání Lexmark Indy 300, kdy se v areálu okruhu bude pohybovat na 300 tisíc lidí. Pak budou mít pořadatelé 26 dní na uvedení města do původního stavu.

Ještě v roce 1996 trvala stavba okruhu 199 dní, ale optimalizací organizace a stavebních postupů se podařilo délku výstavby dramaticky zkrátit. Při tom všem se pořadatelé rok od roku snaží snížit zatížení na chod města a dopravu.

V posledních letech se pořadatelé soustředili na další zvýšení bezpečnosti okruhu, přičemž velkou část jejich úsilí v tomto směru spočívá v nahrazení standardních bezpečnostních plotů novými s dvojitou výškou a zvýšenou tuhostí. Jak FIA tak CAMS (Australská federace motoristických sportů) označily okruh v Surfers Paradise z bezpečnostních hledisek za vzorový a stal se v mnohém standartem pro budování dalších městských okruhů.

Základní fakta:

Při konstrukci okruhu bude zapotřebí 2515 betonových monolitů, přičemž každý z nich váží čtyři tuny.
Kolem okruhu o délce 4,47 km bude vybudováno na 10 km speciálních bezpečnostních plotů a dalších 16 km plotů vymezujících přístupové koridory, sektory okruhu atd.
Elektrické instalace spotřebují na 100 km kabelů a 6000 pracovních hodin elektroinstalačních techniků.