Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jezdce čeká nejkratší ovál a netradiční kvalifikace

Jezdce čeká nejkratší ovál a netradiční kvalifikace

Iowa Corn Indy 250 – Před závodem

Tuto sobotu (respektive v neděli našeho času) skončí v Iowě maraton pěti závodů IZOD IndyCar Series v kuse, který odstartovala pětistovka v Indianapolisu. Než si jezdci (a fanoušci) příští víkend užijí zaslouženého volna, čeká je ještě nejkratší ovál v kalendáři IZOD IndyCar Series a netradiční kvalifikace sestávající ze tří krátkých závodů na 30 kol.
Okruh v iowském Newtonu byl otevřený v roce 2006, IndyCar sem zavítala v dalším roce. Profesionální americká formulová série se do zemědělského státu vrátila po 91 letech. Předtím série AAA (American Automobile Association) uspořádala několik závodů v letech 1915 a 1916 na oválech Tri-State Fair Grounds a Des Moines Speedway.

První závody IndyCar v Iowě nebyly nejzajímavější. Firestone měl problém vytvořit pro krátký ovál dobrou směs pneumatik. Ale poslední tři ročníky byli diváci na Iowa Speedway svědky asi nejzajímavějšího oválového závodu sezóny. Dva triumfy si v Iowě připsal Dario Franchitti (2007 a 2009). Dan Wheldon vyhrál v roce 2008 a až do loňské pětistovky v Indianapolisu to bylo jeho poslední vítězství. Také vítězství Tonyho Kanaana v roce 2010 a Marca Andrettiho loni je pro oba jezdce doposud jejich posledním. Andretti a Kanaan to na krátkém oválu opravdu umí. Kromě toho, že si zde loni Andretti připsal své druhé vítězství v IndyCar, stál dvakrát na stupních vítězů (2. a 3. místo). Kanaan sice první tři ročníky nedokončil, ale předloni vyhrál a loni jej pokořil jen Andretti.

Iowa Speedway - virtuální kolo

Na jezdce ale letos čeká několik novinek. Nejprve se budou muset poprat s vozy s nižším přítlakem. INDYCAR se rozhodla ubrat asi 9% přítlaku a tím jezdcům trochu ztížit. Kvalifikační formát představila INDYCAR už před pár měsíci. Na pátek jsou na programu dva 45 minutové tréninky. Ten druhý poslouží jako předkvalifikace. Na základě jeho výsledků se totiž jezdci rozdělí do tří kvalifikačních závodů.

Kvalifikační závody se jedou v pátek v podvečer (iowského času). V prvním se představí jezdci, kteří ve 2. tréninku skončili na sudých místech počínaje 10. místem. Jezdci se na roštu postaví právě na tyto pozice (jeho vítěz odstartuje 10., druhý v závodě odstartuje 12.). Druhý kvalifikační závod bude pro jezdce v tréninku se umístivší na od 9. místa na lichých příčkách a určí pořadí na těchto pozicích (vítěz 2. závodu tak odstartuje 9., druhý v závodě potom 11.). Poslední závod je pro osm nejrychlejších z tréninku a určí pořadí na prvních osmi místech. Vítěz třetího závodu získá pole position pro sobotní závod.

Ovál v Iowě vždy přilákal pěknou diváckou kulisu. Letos zatím vyprodáno není. 

Na přání televize NBC Sports Network INDYCAR posunula start závodu na 21:00 místního času (22:00 východního času, 4:00 v neděli ráno středoevropského letního času). Televize totiž předtím odvysílá závod Indy Lights a ze záznamu všechny tři třicetikolové kvalifikační závody z předešlého dne. Pro české diváky přenos začíná v 3:55 v neděli ráno. Ale podle předpovědi počasí se šance na déšť pohybuje kolem 30 – 40%, takže není vůbec vyloučené, že se závodu dočkáme až v neděli, to se počasí má umoudřit.

Barevná schémata vozů doznala pro závod jen minimálních změn. Ryan Briscoe přesedlá na černo-bilo-modrý vůz v barvách původního sponzora série IndyCar World Series PPG a Dario Franchitti se vrátí do červenobílého vozu Target.

Barevná schémata vozů si můžete prohlédnout zde


Iowa Speedway
Délka trati: 0,875 míle, ovál
Klopení zatáček: 12 – 14 stupňů
Délka závodu: 250 kol, 218,75 míle
Loňský vítěz: Marco Andretti (Andretti Autosport)
Loňské pole position: Takuma Sató (KV Racing Technology)
Nejrychlejší kolo: Scott Dixon, 2007, Target Chip Ganassi Racing – 0:17.6486
Časový harmonogram (SELČ)
Pátek – 22. června
17:00 – 17:45 – 1. trénink
21:30 – 22:15 – 2. trénink (předkvalifikační)
Sobota – 23. června
1:15 – 2:45 – Kvalifikační závody (3x30 kol)
Neděle – 25. června
4:00 – Start závodu Iowa Corn Indy 250