Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Do IndyCar se vrací Push-to-pass

Do IndyCar se vrací Push-to-pass

Jezdci budou mít tuto možnost už za týden v Kanadě.

Tlačítko na volantu, které dočasně zvýší výkon motoru a usnadní jezdci předjetí, nebo pomůže bránícímu se jezdci, znovu získá svojí funkci. INDYCAR v týdnu oznámila, že již od příštího závodu, tedy od podniku v kanadském Torontu, povolí výrobcům motorů, aby do svých pohonných jednotek tento zlepšovák integrovali. Když jezdec tlačítko zmáčkne, nárůst tlaku v turbodmychadle vzroste ze standardních 150 kPa o 10 kPa, pokud výrobce kvůli dosažení optimálního výkonu nenastaví nižší hodnotu.
Maximální doba zvýšení výkonu, počet takových zvýšení dostupný jednotlivým jezdcům na závod a doba mezi použitími Push-to-pass se bude měnit okruh od okruhu na základě rozhodnutí INDYCAR. Push-to-pass dostanou jezdci k dispozici na všech městských a přírodních okruzích do konce letošní sezóny. Nebude tedy k dispozici při finále sezóny na oválu v kalifornské Fontaně. V loňském roce byl push-to-pass dostupný na všech typech tratí.
Systém INDYCAR poprvé představila v roce 2009 a právě nezáživné závody na některých typech oválů a snaha zlepšit předjíždění vedly k zavedení tohoto systému (a také uvolnění některých technických předpisů). Předtím podobný systém, Power-to-Pass, využívala série Champ Cars.
„Bude to podobné s tím, co jsme měli předtím, protože víme, že ten model fungoval,“ řekl technický ředitel Will Philips. Dodal, že jezdci před závodem v Torontu dostanou možnost si systém vyzkoušet během tréninků.