Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

INDYCAR povolila Lotusu upravit motor

INDYCAR povolila Lotusu upravit motor

Lotus se může pokusit dohnat náskok Hondy a Chevroletu.

Britská automobilka Lotus, která je jedním ze tří dodavatelů motorů do IZOD IndyCar Series, má možnost dohnat přibližně 1,5 vteřiny velkou ztrátu, kterou má na motory Honda a Chevrolet. INDYCAR totiž povoluje úpravy homologovaného motoru uprostřed sezóny (což je nyní) a po sezóně, pokud výrobce dokáže, že jeho výkon je oproti ostatním výrobcům alespoň o 2,5% nižší, což asi v případě Lotusu nebylo těžké prokázat.
Kvůli nekonkurenceschopnému motoru a také problémům se sponzorováním svých zákazníků už Lotus ztratil čtyři z pěti odběratelů, které na začátku sezóny měl. Tým Dragon Racing odebírající dva motory Lotus rozvázal kontrakt prostřednictvím soudního sporu jen pár dní před začátkem tréninků na Indy500. Team Barracuda – BHA a Dreyer & Reinbold Racing Lotus opustily už dříve. Lotusu tak zůstal jediný zákazník – tým HVM Racing. V Indianapolisu nasadila automobilka ve spolupráci s týmem Fan Force United ještě vůz pro svého ambasadora Jeana Alesiho, ale on i Simona de Silvestro se pohybovaly o 10 mil v hodině pomaleji, než zbytek startovního pole, a museli hned na začátku závodu své vozy odstavit v boxech.
Po odchodu tří stájí se zkušenými jezdci teď veškerý vývoj motoru leží na bedrech mladé švýcarské závodnice, která první vylepšení otestuje již v pondělí na okruhu Mid-Ohio Sports Car Course. Vylepšený motor se poprvé představí následující víkend v ulicích Toronta. Další vylepšení Lotus plánuje přivést na konci srpna do kalifornské Sonomy a o týden později do marylandského Baltimoru.