Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Briscoe po více než dvou letech opět vítězí

Briscoe po více než dvou letech opět vítězí

GoPro Indy Grand Prix of Sonoma – Průběh a výsledky závodu

Bezchybný výkon a žlutá fáze v ideální chvíli pomohly Ryanu Briscoeovi překonat také bezchybného Willa Powera a poprvé od Texasu 2010 si zase připsat vítězství v IZOD IndyCar Series. Power ale rozhodně nemusí smutnit, protože jeho třii nejvážnější soupeři v souboji o titul se dostali do potíží a Power tak opět navýšil svůj náskok v čele šampionátu. Třetí příčku si připsal Dario Franchitti. Rubens Barrichello díky čtvrtému místu zajistil své nejlepší umístění v IndyCar. Z jezdců bojujících o titul šesté místo obsadil Castroneves, Dixon skončil třináctý a Hunter-Reay osmnáctý.

GoPro Indy Grand Prix of Sonoma – Sonoma Raceway
85 kol – 195,5 míle
2 žluté fáze – celkem 11 kol
3 jezdci ve vedení – celkem 7 změn ve vedení
Nejvíce kol ve vedení: Will Power – celkem 57 kol
Nejrychlejší kolo v závodě: Ryan Hunter-Reay – 1:19.1848 v 82. kole
Ihned po startu se závod zkomplikoval pro dva jezdce bojující o titul. Castroneves v sedmé zatáčce kolidoval s Dixonem a Dixon se kvůli hodinám propadl až na konec pole. Castroneves za svůj manévr (způsobení kolize) dostal penalizaci a musel projet boxovou uličkou.
Přestože jsme v posledních dvou závodech neviděli na trati pace car, povolal Dixonův tým svého jezdce do boxů hned, jak se otevřelo okno pro strategii tří zastávek v boxech. Stalo se tak ve 14. kole, Castroneves reagoval stejně hned v dalším kole. Stejně se počítalo s tím, že všichni jezdci budou muset do boxů třikrát, tak proč tam nezajet teď a nespoléhat v pomoc žluté fáze. Byť výhodu pit stopu před výjezdem pace caru výrazně snížila změna pravidel z letošního jara. Od závodu v Long Beach se totiž, pokud to je bezpečné, nezavírá při žluté fázi pit lane.
Lídr závodu Power zajel ke svým mechanikům v 18. kole. Po prvním kole pit stopů se bez potíží vrátil do čela závodu. Pořadí za ním bylo Briscoe, Bourdais, Franchitti, Tagliani, Hunter-Reay, Dixon, Barrichello, Kanaan a první desítku uzavíral Pagenaud. Castroneves se zdaleka neprobíjel dopředu tak rychle jako Dixon, byl až na 18. místě. Od 27. kola se rozhořela napínavá bitva čtyřnásobných šampionů o třetí příčku mezi Bourdaisem a Franchittim. Skotský závodník se čtyřmi tituly z IndyCar měl výhodu měkké sady pneumatik, ale ani na rychlejších gumách se před Francouze se čtyřmi tituly z Champ Cars nedokázal dostat.
O první žlutou fázi od závodu v Torontu se v 34. kole málem postarali Hinchcliffe a Servia. Hinchcliffe skončil v únikové zóně 11. zatáčky, zřejmě po drobném postrčení od španělského závodníka, protože ačkoliv se z problémů dostal a výjezd pace caru nevyvolal, v dalších kolech musel vůz odstavit v boxech a jak bezprostředně po vypadnutí prozradil v rozhovoru, po kolizi začal ztrácet tlak oleje.

Na konci druhého stintu se začala projevovat rozdílná životnost pneumatik. Hunter-Reay vybojoval v souboji s Taglianim páté místo. Po zastávce kanadského závodníka v boxech se sjela skupinka Franchitti, Hunter-Reay a Dixon. V 57. kole se k ní přidal také Barrichello a Dixona předjel. Když ten se pokoušel manévr Barrichellovi oplatit, dostal se mimo dráhu a poškodil přední přítlačné křídlo. Jakoby té smůly nebylo pro Dixona málo, při výjezdu z boxů přejel hadici od tlakové pistole a do boxů musel znovu, odbýt si penalizaci. Po těchto patáliích skončil na 20. místě.

Kolize Bourdaise a Newgardena:

21 kol před koncem zastavil i lídr závodu Power. Jak se později ukázalo, šlo o klíčový moment závodu. Jeho tým měl potíže s výměnou pravého zadního kola. Power se na dráze dostal za skupinku o kolo pomalejších jezdců. Vedení převzal Briscoe a byl jediným, koho poslední pit stop čekal. Tedy nejspíše poslední, někteří jezdci se museli obávat, aby bez pace caru vyšli s palivem.
Ale podobné obavy záhy rozehnali Bourdais a Newgarden. Překvapivě ostře, vzhledem k tomu, že nešlo o souboj o pořadí, protože Newgarden byl o kolo zpět, spolu bojovali v sedmé zatáčce. Bourdais se dostal do nečistot a vůz odmítl zatočit. Francouz projel následující esíčko rovně přes písek a při návratu na dráhu poslal Newgardena z trati směrem do ochranné zdi a bariéry z pneumatik. Když se od ní Newgardenův vůz odrazil, tak jen do Bourdaisova a od něj se zpět do bariéry. Náraz byl tak silný, že několik svazků s pneumatikami přeletělo betonovou zídku a skončilo na druhé straně. Newgarden mohl být rád, že se jeho vůz nepřevrátil a z nehody vyvázl snad jen s naraženým ukazováčkem. Štěstí měl také fotograf stojící za betonovou zdí.

Poprvé od Toronta vyjel na dráhu zpomalovací vůz. Briscoe mohl děkovat sportovnímu řediteli Barfieldovi, že od Long Beach zrušil automatické zavírání pit lane. Jinak by pro něj pohasly naděje na dobrý výsledek. Takhle nejenže neztratil, ale dokonce získal, protože se z boxů vrátil před Powerem a vedení udržel. Dixon využil žluté k přezutí na novou sadu měkkých gum, s níž chtěl v závěru zkusit získat ztracené pozice.

Hunter-Reay vs. Tagliani:

Dlouhá žlutá fáze trvala až do 74. kola. Jezdci tak měli k dispozici ještě 11 kol. Pořadí v první desítce bylo Briscoe, Power, Hunter-Reay, Franchitti, Tagliani, Barrichello, Rahal, Pagenaud, Castroneves a Hildebrand. Dixon byl šestnáctý. Opět se projevilo další letos zavedené pravidlo a pomalejší jezdci byli skrze pit lane odklizeni z cesty jezdcům bojujícím o pořadí.
Prvními zatáčkami po restartu přejeli jezdci až překvapivě bezproblémů. Ale v sedmé zatáčce se Tagliani pokusil zaútočit na Franchittiho, nedobrzdil a zezadu narazil do Hunter-Reaye. Druhý muž průběžného pořadí zůstal stát napříč dráhou se zhasnutým motorem, který se nepodařilo nastartovat předtím, než kolem znovu projelo celé startovní pole, opět seřazené za zpomalovacím vozem. Tagliani za svůj manévr dostal penalizaci, ale to pro Hunter-Reaye, který se propadl z 3. na 19. příčku, byla opravdu jen slabá útěcha.

A americký závodník si ještě všechnu smůlu nevybral. V 77. kole proběhl restart a na stejném místě Hunter-Reay přehnal svojí snahu získat co nejvíce pozic zpět, a udělal Visovi úplně to samé, co předtím jemu Tagliani. A jako Tagliani musel zamířit na pit lane a odpykat si penalizaci. Viso naštěstí udržel motor v chodu a pace car na trať nemusel.

Závěrečných 9 kol závodu:

Vedoucí Briscoe si mohl trochu oddychnout, protože Powerovi správně nefungoval push-to-pass a Briscoe mohl svého využít k tomu, aby se svému krajanovi vzdaloval a pak Power se musel bránit útokům Franchittiho. Pět kol před koncem došlo ke třetímu identickému incidentu v sedmé zatáčce, tentokrát byl viníkem Servia a postiženým Conway, ale stejně jako předtím Viso, tak i Conway dokázal z místa odjet a pace car už na trať nemusel.
Briscoe si s přehledem uhlídal první příčku a dojel si pro sedmé vítězství v kariéře v IndyCar. Power nakonec tlaku Franchittiho odolal a díky druhé příčce navýšil vedení v šampionátu. Barrichello se musel v závěru bránit útokům Rahala, ale čtvrtou příčku udržel a vylepšil své osobní maximum v IndyCar. Ostatně kde jinde by se mu to mělo povést, než na trati, kterou dobře zná díky testům. Castroneves minimalizoval škody způsobené penalizací v úvodu závodu a dojel šestý.
p.
 Jezdec  Tým
Motor
Čas/Odstup
1.
 R.Briscoe  Team Penske
Chevrolet
2:07:02.8248 
2.
 W.Power  Team Penske
Chevrolet
+ 0.4408
3.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi Racing
Honda
+ 1.0497
4.
 R.Barrichello  KV Racing Technology
Chevrolet
+ 8.8529
5.
 G.Rahal  Chip Ganassi Racing
Honda
+ 9.4667
6.
 H.Castroneves  Team Penske
Chevrolet
+ 11.2575
7.
 S.Pagenaud  Schmidt/Hamilton Motorsports
Honda
+ 12.3087
8.
 JR Hildebrand  Panther Racing
Chevrolet
+ 22.8121
9.
 A.Tagliani  Team Barracuda - BHA
Honda
+ 39.6868
10.
 T.Kanaan  KV Racing Technology
Chevrolet
+ 1 kolo
11.
 J.Wilson  Dale Coyne Racing
Honda
+ 1 kolo
12.
 J.Jakes  Dale Coyne Racing
Honda
+ 1 kolo
13.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
Honda
+ 1 kolo
14.
 M.Conway  A.J. Foyt Enterprises
Honda
+ 1 kolo
15.
 S.Saavedra  Andretti/AFS Racing
Chevrolet
+ 1 kolo
16.
 E.Viso  KV Racing Technology
Chevrolet
+ 1 kolo
17.
 S.de Silvestro  Lotus HVM Racing
Lotus
+ 1 kolo
18.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
Chevrolet
+ 1 kolo
19.
 O.Servia  Dreyer & Reinbold/Panther
Chevrolet
+ 1 kolo
20.
 E.Carpenter  Ed Carpenter Racing
Chevrolet
+ 1 kolo
21.
 C.Kimball  Chip Ganassi Racing
Honda
+ 3 kola
22.
 S.Bourdais  Dragon Racing
Chevrolet
Havárie
23.
 J.Newgarden  Sarah Fisher Hartman Racing
Honda
Havárie
24.
 K.Legge  Dragon Racing
Chevrolet
Porucha
25.
 M.Andretti  Andretti Autosport
Chevrolet
Porucha
26.
 J.Hinchcliffe  Andretti Autosport
Chevrolet
Porucha
27.
 T.Sato  Rahal Letterman Lanigan
Honda
Porucha