Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Už tento víkend může IndyCar poznat nového šampiona

Už tento víkend může IndyCar poznat nového šampiona

Grand Prix of Baltimore – před závodem

Tento víkend seriál IZOD IndyCar Series podruhé zavítá do největšího města ve státě Maryland, Baltimoru. Předposlední závod letošní sezóny už může přinést rozhodnutí, nebo naopak šampionát ještě více zdramatizovat. Pokud by si Power z Baltimoru odvážel náskok 53 bodů na své rivaly (v případě Hunter-Reaye by potřeboval mít na svém kontě ještě navíc vítězství nebo o 1 bod více), nemusí už do Fontany ani jezdit.

Přestože loňský ročník vyvolal na východním pobřeží v tzv. Mid-Atlantic regionu o závod enormní zájem a do ochozů si našlo cestu mnohem více diváků, než s kolika pořadatelé počítali i v těch nejoptimističtějších představách, závod skončil ekonomickým neúspěchem a krachem promotéra. Město Baltimore pořádáním závodu pověřilo jinou skupinu, ale ta ještě na jaře nebyla schopná přijít ani s finančním plánem. A tak se o závod nakonec musel postarat tým lidí okolo Michaela Andrettiho. Andrettiho skupina přitom letos pořádala už závod v Milwaukee. S pořádáním závodů měl Andrettiho tým zkušenosti ještě, když jej spoluvlastnili Kim Green a Kevin Savoree, ale když se tři vlastníci stáje Andretti-Green Racing rozešli, tak právě Green a Savoree si nechali tu část, která plnila roli promotéra závodů v St. Petersburgu a Torontu a vloni k tomu přibrali také závod na Mid-Ohio Sports Car Course.

Virtuální kolo - Ulice Baltimoru

Oproti loňsku doznal baltimorský okruh jen drobných změn. Ony se ostatně žádné velké změny na dráze vytyčené přímo v centru města, ani dělat nedají. Z okruhu ale zmizely obě šikany. Pomalá šikana na cílové rovince na ulici Pratt Street a rychlá šikana před vjezdem do pit lane na ulici Conway Street. Jezdci si obě změny pochvalují, už během loňského závodního víkendu třeba Dario Franchitti mluvil o tom, že právě tady by v dalším roce rád viděl nějakou změnu.
Město Baltimore se navíc mohlo poučit z loňských dopravních komplikací a postarat se o to, aby pořádání velké ceny zasáhlo život obyvatel města méně, než v předchozím roce, protože vloni se především čtvrtek a pátek nesly ve znamení totálního dopravního kolapsu. Baltimorský okruh je specifický tím, že je vytyčen v samém srdci města. Baltimore je tak na jeden víkend doslova rozpůlen, protože nejenže jsou zavřeny silnice spojující jih a sever města, ale navíc okruhem prochází i jediná severojižní tramvajová trať. Pro Baltimore je to podobný zásah do dopravy, jaký by pro Prahu bylo uzavření nuselského mostu.

Koukněte se, jak to vypadá v ulicích Baltimoru, když se nezávodí?

Ještě osm jezdců má šanci na mistrovský titul, ale reálně o něj bojují první tři až čtyři. Power se těší náskoku 36 bodů na druhého Hunter-Reaye, hned pět bodů za ním je Castroneves. Dixon na vedoucí příčku ztrácí už 54. Šance Pagenauda, Kanaana, Hinchcliffea a Briscoea jsou už jen teoretické. Pagenaud si ale v Sonomě připsal titul nejlepšího nováčka. Jeho hlavní rival Josef Newgarden v Baltimoru ani nebude startovat, při nehodě s Bourdaisem si zlomil levý ukazováček a ve voze jej nahradí Bruno Junqueira, který kromě IndyCar bude v Baltimoru startovat i v American Le Mans Series.

Připomeňte si, jak to vypadalo přímo v Baltimoru vloni v pátek a jak v sobotu

Vítěz ze Sonomy Ryan Briscoe pro Baltimore změní barvy. Červenou v kombinaci s černou a sponzora IZOD nahradí modrá, bílá a sponzor PPG. Celý černý vůz se zlatými křídly bude mít Dario Franchitti. Hlavním sponzorem Tonyho Kanaana je v Baltimoru kromě společnosti Mouser Electronics, která byla jediným sponzorem v Sonomě, také pojišťovna GEICO, takže vůz není celý modrý, ale je na něm i bílá a zelená. Serviův vůz sponzoruje společnost VIX Filters a je žluto-černo-bílý. Marco Andretti dostane vůz v kombinaci šedé a vínové propagující limonády Dr. Pepper. A tým Sarah Fisher Hartman Racing se vrací k černomodré kombinaci, v jaké jsme jejich vůz vídali pravidelně od závodu v Indianapolisu.

Zbarvení všech vozů najdete zde
Baltimore – Streets of Baltimore
Délka trati: 2,04 míle
Délka závodu: 75 kol, 157,5 mil
Loňský vítěz: Will Power (Team Penske)
Loňské pole position: Will Power (Team Penske) – 1:20.2447
Rekord okruhu: Will Power (Team Penske) – 1:20.0473
Časový harmonogram (SELČ)
Pátek – 31. srpna
15:30 – 16:30 – 1. trénink
20:45 – 21:45 – 2. trénink
Sobota – 1. září
15:00 – 16:00 – 3. trénink
18:05 – 19:20 – Kvalifikace
Neděle – 2. září
15:45 – 16:15 – Warm up
20:40 – Start závodu Baltimore Grand Prix presented by SRT