Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Tristan Vautier vyhrál Indy Lights a má nakročeno do IndyCar

Tristan Vautier vyhrál Indy Lights a má nakročeno do IndyCar

2012 Road to Indy – Firestone Indy Lights

 Třiadvacetiletý francouzský závodník Tristan Vautier si coby vítěz letošního ročníku Firestone Indy Lights zajistil milionové stipendium od Mazdy, které může využít ke startu v příštím ročníku IZOD IndyCar Series. Vautier vyhrál druhý šampionát v řadě, protože v roce 2011 triumfoval v sérii Star Mazda a letos jej proto Mazda sponzorovala v Indy Lights, kde startoval za tým Sama Schmidta. Jeho stájový kolega Esteban Guerrieri, který je českým fanouškům dobře známý z doby, kdy startoval ve Formuli Renault 3.5 za český tým ISR Racing, skončil podruhé v řadě na druhém místě.
Firestone Indy Lights je posledním krokem pro mladé jezdce na cestě do IZOD IndyCar Series. Tomu odpovídá i kalendář a až na závod v ulicích kanadského města Trois-Riviéres, doprovází závody IndyCar. Letos Indy Lights měla na plánu 12 závodů, v St. Petersburgu, Alabamě, Long Beach, stomílový závod v Indianapolisu, Detroitu, Milwaukee, Iowě, Torontu, Edmontonu, Trois-Riviéres, Baltimoru a ve Fontaně.

Loňský šampion Josef Newgarden startuje v IndyCar za tým Sarah Fisher, ale i tak tým Sama Schmidta, který v Indy Lights nasazuje čtyři vozy, patřil k favoritům. Jezdci Schmidtova týmu vyhráli poslední dva šampionáty. Úspěšný je tradičně i tým Moore Racing, za který letos startoval zkušený Kolumbijec Gustavo Yacaman, pro kterého to byla už čtvrtá sezóna v Indy Lights. Za Team Moore Racing v roce 2010 bojoval o titul současný jezdec Andretti Autosport James Hinchcliffe. Kolumbie měla v letošním ročníku vůbec silné zastoupení. Tým Andretti Autosport v Indy Lights spolupracující s AFS Racing nasadil kolumbijskou dvojici Carlos Muňoz a Sebastian Saavedra. Muňoz přišel do Indy Lights po dvou sezónách strávených v Eurosérii F3.

Závod Indy Lights v Long Beach. 

Od prvních závodů to vypadalo, že o Firehawk Cup (trofej pro vítěze) budou bojovat tři jezdci. V St. Petersburgu, Alabamě i Long Beach měly stupně vítězů vždy stejné složení – Vautier, Guerrieri a Saavedra. Všichni tři měli na kontě jedno vítězství, jedno druhé místo a jedno třetí místo. Nejdůležitější závod sezóny Indy Lights – Freedom 100 na Indianapolis Motor Speedway přilákal devatenáct jezdců. Guerrieri potvrdil, že mu ovály nečiní potíže a po vítězství na nejvýznamnějším městském okruhu, v Long Beach, zvítězil i na nejdůležitějším oválu. Vautier a Yacamán si odnesli bodový odpočet za agresivní jízdu, první jmenovaný 5 bodů, Kolumbijec ztratil 10 bodů, ale náladu si spravil hned další týden, kdy v Detroitu získal své druhé vítězství v kariéře v Indy Lights.
Vautier a Guerrieri si připsali vítězství v Milwaukee a Iowě a naznačili, že se na ovály už plně adaptovali. Kanadské závody potom patřily kolumbijským závodníkům. Yacamán vyhrál v Torontu letos druhý závod v Muňoz se v Edmontonu radoval z prvního vítězství v Indy Lights. Na okruhu v Trois-Riviéres a v Baltimoru ale dominoval Vautier a vytvořil si dostatečný náskok, titul si pak už dokázal ve finále sezóny ve Fontaně pohlídat, dojel o jedu pozici za Guerrierim a s náskokem osmi bodů získal Firehawk Cup. Na závodní víkend ve Fontaně bude s radostí vzpomínat tým Michaela Andrettiho, kromě toho, že Hunter-Reay získal v IndyCar titul, Muňoz v Indy Lights poprvé vyhrál na oválu.
Koho z jezdců z Indy Lights uvidíme v IndyCar? Tristan Vautier by si díky milionu od Mazdy měl být schopný příští rok najít v IndyCar místo. Tým Sama Schmidta chce sice expandovat a mít dva vozy, ale do druhého nejspíše naláká Rubense Barrichella. Vautier by mohl dostat šanci od Eda Carpentera, který hledá jezdce, který to na okruzích umí. Byla by nesmírná škoda, kdyby další šampion Indy Lights nenašel místo v IndyCar, jako se v roce 2010 stalo jinému Francouzi – Jean-Karlu Vernayovi. Guerrieri už v zimě jednal s KV Racing a pokud odejde Barrichello ke Schmidtovi a Viso založí vlastní tým, jak venezuelský závodník plánuje, budou se muset Kalkhoven a Vasser poohlédnou po náhradě. Adeptem na místo u Andretti Autosport, pokud se Michael Andretti vrátí k modelu se čtyřmi vozy, zůstává Saavedra, letos oficiální rezervní a testovací jezdec týmu. AFS Racing už také v minulosti s IndyCar koketovalo, a pokud se rozhodne to v IndyCar znovu zkusit, je Saavedra hlavním favoritem na závodní sedačku.

p.
 Jezdec  Tým
Z
V
P
Body
1.
 Tristan Vautier  Sam Schmidt Motorsports
12
4
7
461
2.
 Esteban Guerrieri  Sam Schmidt Motorsports
12
3
9
453
3.
 Gustavo Yacamán  Team Moore Racing
12
2
5
394
4.
 Sebastián Saavedra  Andretti/AFS Racing
12
1
6
383
5.
 Carlos Muňoz  Andretti/AFS Racing
12
2
5
377
6.
 Victor Carbone  Sam Schmidt Motorsports
11
0
2
340
7.
 Oliver Webb  Sam Schmidt Motorsports
12
0
1
310
8.
 David Ostella  Team Moore Racing
12
0
1
298
9.
 Juan Pablo Garcia  Jeffrey Mark Motorsport
12
0
0
260
10.
 Jorge Goncalvez  Belardi Auto Racing
11
0
0
247
11.
 Peter Dempsey  Belardi + Younessi
7
0
0
164
12.
 Alon Day  Belardi Auto Racing
6
0
0
147
13.
 Armaan Ebrahim  Fan Force United
5
0
0
97
14.
 Mike Larrison  Belardi Auto Racing
4
0
0
80
15.
 Joao Victor Horto  Juncos Racing
3
0
0
69
16.
 Darryl Wills  Hillenburg Motorsports
3
0
0
54
17.
 Chase Austin  Juncos Racing
2
0
0
44
18.
 Bryan Clauson  Fan Force United
2
0
0
40
19.
 Troy Castaneda  Bryan Herta Autosport
2
0
0
37
20.
 Anders Krohn  Bryan Herta Autosport
2
0
0
34
21.
 Rodin Younessi  Younessi Racing
2
0
0
32
22.
 Emerson Newton-John  Fan Force United
2
0
0
31
23.
 Stefan Wilson  Fan Force United
1
0
0
28
24.
 Bruno Palli  Juncos Racing
1
0
0
26
25.
 Adderly Fong  Brooks Associates Racing
1
0
0
24
26.
 Nick Andries  Bryan Herta Autosport
1
0
0
17
27.
 Alex Jones  Brooks Associates Racing
1
0
0
16
28.
 Brandon Wagner  Team E
1
0
0
14

Bodování je stejné jako v IndyCar, včetně bonusových bodů. Z = počet odjetých závodů, V = počet vítězství, P = počet umístění na stupních vítězů

Tristan Vautier

Celé jméno: Tristan Vautier
Přezdívka: TV
Datum narození: 22. srpna 1989
Rodiště: Sait-Martin-d´Héres, Francie
Bydliště: Corenc, Francie a Bradenton, Florida
Národnost: Francouzská
Twitter: @TristanVautier

Francouzský závodník Tristan Vautier začal se závoděním v roce 2001 v motokárách. Už v roce 2006 ale přestoupil do závodů monopostů. První kroky vedl do francouzské Formule Campus, kde ze 13 závodů 12 dojel na stupních vítězů a z toho pětkrát na stupínku nejvyšším. Druhé místo v šampionátu mu vyneslo místo ve Formuli Renault 2.0. Ve francouzském mistrovství skončil pátý, účastnil se i tří závodních víkendů Eurocupu. Ve stejné kategorii staroval i příští rok, a ve francouzském šampionátu skončil na druhém místě. V roce 2009 se přesunul do britské Formule Palmer Audi. Sice vyhrál šest závodů, což byl rekord série, ale titul nezískal. Odjel i poslední dva závody F2 a hned v prvním se vyšvihl na pódium. 4tyřikrát startoval i ve francouzském šampionátu GT3. Od roku 2010 závodí v USA. Ve Star Mazda se hned uvedl vítězstvím v prvním závodě na okruhu v Sebringu. V šampionátu ale skončil pátý, další rok ale zhodnotil zkušenosti a vyhrál titul, což mu vyneslo místo v Indy Lights. Teď doufá, že titul z Indy Lights mu vynese místo v IndyCar.