Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Takuma Sató míří k týmu A.J. Foyta

Takuma Sató míří k týmu A.J. Foyta

Se stájí bude testovat i mladý Američan Conor Daly.

Jen dny nás možná dělí od velmi zajímavého spojení v IndyCar. K týmu A.J. Foyta by totiž mohl zamířit japonský pilot Takuma Sató. Bývalý pilot Formule 1 by tak za čtyři sezóny v IndyCar vystřídal už tři týmy a po jednom roce se rozloučil se stájí Rahal Letterman Lanigan Racing. Bobby Rahal už oznámil angažmá svého syna Grahama, ale stáj najímá nové lidi a stále připravuje druhý vůz.
A.J. Foyt a šéf stáje Larry Foyt musí hledat nového jezdce, protože před finále letošní sezóny na oválu ve Fontaně pilot Mike Conway oznámil týmu, že už nechce závodit na oválech. Sató přitom letos dvakrát o vítězství na oválu bojoval, než skončil ve zdi. I tak si připsal dvoje umístění na stupních vítězů. Foytův tým jednal se spoustou jezdců, blízko angažmá v texaském týmu se zdál být Ryan Briscoe, ale jeho Foyt ze seznamu potencionálních kandidátů již vyškrtl.
S Rahalovým týmem se na další sezóně Sató nedohodl především kvůli penězům. Stáj požadovala od Japoncových sponzorů, dodavatele motorů Honda a výrobce elektroniky Panasonic, víc peněz, protože ji během sezóny vzrostly náklady. Ale sponzoři více peněz dát nechtějí. Nicméně tým A.J. Foyt Enterprises mí dlouhodobou sponzorskou smlouvu se společností ABC Supply Company, takže si může dovolit najmout jezdce, který má k dispozici jen částečné finanční krytí.
Stáj by navíc ráda nasazovala i druhý monopost. Na Indy500 v něm již s předstihem potvrdila mladého Afroameričana Chase Austina. Wade Cunningham, Mike Conway a mladý Američan Conor Daly jsou na seznamu jezdců, kteří by si měli vůz s číslem 41 předávat ve zbytku sezóny. Conor Daly, šampion Star Mazda z roku 2010, bude s týmem testovat 13. prosince v Sebringu. Jezdec, jehož otec Derek Daly závodil v CART i Formuli 1, strávil poslední dvě sezóny v GP3. Letos si ve Španělsku připsal první vítězství, ale do paměti fanoušků se vryl především ošklivě vypadající nehodou v Monaku.
„Conor Daly je jedním ze zajímavých talentů v současném formulovém závodění,“ řekl Larry Foyt. „Mluvil jsem s Conorem během závodu F1 v Austinu a byl jsem ohromen. Myslím, že tento test bude perfektní příležitostí poznat, jak pracuje s naším týmem. Podle toho, jak to půjde, možná budeme schopni s ním něco udělat i v budoucnosti.“
„Jsem poctěn, že budu mít příležitost poprvé jet s vozem IndyCar pro tým A.J. Foyt Racing,“ dodal Daly, rodák z Indiany. „Vyrostl jsem při Indy500 a vždycky jsem snil, že se jednou dostanu do IndyCar. Udělám, co bude v mých silách, abych se seznámil s týmem a splnil všechny věci, které si na testování naplánovali. Nemohu dostatečně Larrymu poděkovat, že mi dal tuhle možnost a že má o mě zájem i do budoucna.“