Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Konec spekulací – Firestone zůstává v IndyCar

Konec spekulací – Firestone zůstává v IndyCar

Bude výhradním dodavatelem minimálně do roku 2018.

Americká značka Firestone patřící pod japonské konsorcium Bridgestone zůstává výhradním dodavatelem pneumatik pro IZOD IndyCar Series. Ačkoliv předchozí výkonný ředitel INDYCAR Randy Bernard zvažoval případnou náhradu a tím proti sobě popudil veřejnost, majitele stájí i Firestone, tradiční značka v IndyCar zůstane minimálně dalších šest sezón. O dodávání pneumatik do IndyCar projevila v minulých týdnech zájem také společnost Hoosier Racing Tire sídlící v Indianě.
„Výkonnost a bezpečnost Firestonu jsou synonymem amerického formulového závodění vice než 100 let,“ řekl výkonný ředitel Firestone Racing Al Speyer, který mimochodem během roku 2013 odejde do penze. „Jsme nadšení z možnosti pokračovat v podpoře série prodloužením přítomnosti značky Firestone v IndyCar do roku 2018. Ceníme si vztahu, který jsme vybudovali se sérií, jezdci, týmy a dalšími partnery po mnoho let zapojenými do tohoto sportu a těšíme se na pokračování v odkazu špičkového výkonu, pro který jsou pneumatiky Firestone známé.“
Pneumatiky Firestone měl na svém voze obuté při svém vítězství i první šampion Indy500 Ray Harroun. Před první světovou válkou se dařilo jiným značkám, jedno vítězství si připsaly pneumatiky Palmer Cord Tyres, Michellin a dvě vítězství pneumatiky Goodrich. První poválečný ročník ještě ovládl Goodyear, ale pak přišla éra Firestonu. V letech 1920 – 1966 vítězily jen vozy s pneumatikami Firestone. Goodyear se dalšího triumfu dočkal až v roce 1967. S Firestonem soupeřil do roku 1973, dalších dvacet let už pneumatiky do Indy500 dodával jen Goodyear. Firestone se vrátil v roce 1995. I přes rozdělení na IRL a CART soupeřili oba dodavatelé v Indy500 až do roku 1999. Od dalšího ročníku je Firestone jediným dodavatelem a tím zůstane až do roku 2018, takže ke svým 63 vítězstvím coby dodavatel pneumatik přidá minimálně dalších šest.
„Významný příspěvek Firestonu pro IZOD IndyCar Series je výsledkem více než stoleté zkušenosti se závoděním, v posledních letech pak 22tiletého nepřetržitého partnerství,“ dodal Jeff Belskus, prozatímní výkonný ředitel INDYCAR. „Tato dohoda rozšíří naše možnosti, jak společně nabídnout divákům vzrušení na dráze a pomoci v růstu našeho sportu skrze koordinovanou a neustálou propagaci mimo dráhu. Je to důležité partnerství pro Firestone a INDYCAR a my jsme velmi rádi, že můžeme v tomto spojení pokračovat.“
Firestone zůstane titulárním sponzorem a dodavatelem pneumatik do šampionátu Firestone Indy Lights minimálně po další dva roky. Nadále bude pokračovat ve sponzorování závodu IZOD IndyCar Series na oválu v Texasu.