Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Takuma Sató potvrzen u týmu A.J. Foyta

Takuma Sató potvrzen u týmu A.J. Foyta

Japonec nastoupí v IndyCar už za třetí tým.

Jak bylo dříve avizováno, japonský ex-pilot Formule 1 Takuma Sató podruhé během své kariéry v IndyCar mění stáj. U týmu Bobbyho Rahala, kam před loňskou sezónou přestoupil po dvou letech strávených u KV Racing Technology, vydržel jen jednu sezónu. V letošním ročníku se totiž představí v červenomodrobílém voze s číslem 14 týmu A.J. Foyt Enterprises.
„Když sezóna skončila, objevilo se hodně otazníků, ale jsem šťastný, že tomu nyní můžeme učinit přítrž,“ řekl majitel stáje A.J. Foyt. „Vybrali jsme si Takumu Satóa protože našemu týmu přinese hodně zkušeností, ale stále je hladový jako nováček – a určitě prokázal touhu vítězit. Líbí se mi, že je silný jak na okruzích, tak na oválech a že je bojovník. Myslí, že se za krátký čas v IndyCar hodně naučil a těším se na spolupráci s ním.“
A.J. Foyt musel hledat nového jezdce, když těsně před loňským finále ve Fontaně oznámil Mike Conway týmu, že se necítí na oválech bezpečně a už na nich nechce závodit. V Kalifornii zaskočil Wade Cunningham, který byl jedním z jezdců spojovaných s možným místem u Foytova týmu v letošním ročníku. Za favorita byl rovněž považován Ryan Briscoe, pro tým testoval i mladý Američan Conor Daly. Foyt si nakonec vybral japonského pilota.
Mladý Američan Daly by se nakonec ještě v letošním ročníku měl představit v Evropě, je údajně blízko angažmá ve Světové sérii Renault, návrat na americké okruhy je tak pravděpodobnější až v roce 2014. Tým A.J. Foyta ale druhý vůz nasadí letos minimálně v Indianapolisu neboť už během loňské sezóny potvrdil angažmá Chase Austina.
„Loni jsem při několika příležitostech viděl potenciál týmu,“ řekl o svém novém angažmá Sató. „Myslím, že stáj má jeden z nejlepších inženýrských týmů v padoku vedený Donem Hallidayem. Nemůžu se dočkat, až příští měsíc začneme testovat.“