Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Šampion Indy Lights Vautier pojede za tým Sama Schmidta

Šampion Indy Lights Vautier pojede za tým Sama Schmidta

Polovinu stáje navíc odkoupil Kanaďan Ric Peterson.

Nejúspěšnější nováček loňské sezóny IZOD IndyCar Series Simon Pagenaud bude mít stájového kolegu. Tým totiž získal prostředky na to, aby mohl nasadit dva vozy, a do druhého vozu usedne Pagenaudův krajan a úřadující šampion Firestone Indy Lights Tristan Vautier. Vautier v Indy Lights vloni startoval právě za tým Sama Schmidta a titul získal hned ve své první sezóně. V roce 2011 triumfoval v sérii Star Mazda.
Polovinu týmu od Sama Schmidta odkoupil kanadský podnikatel Ric Peterson, stáj mění název na Schmidt Peterson Motorsports, z vlastnické struktury naopak po jedné sezóně vypadl bývalý pilot IRL Davey Hamilton.
Vautier přesvědčil tým začátkem prosince na testech v Sebringu. V Pagenaudově voze zajel druhý nejrychlejší čas, lépe si vedl už jen Will Power. Pro Vautiera to byly první kilometry ve voze IndyCar. O jeho služby stál také tým Dragon Racing. I tam by se setkal s krajanem – čtyřnásobným šampionem Champ Cars Sebastienem Bourdaisem, ale Vautier se nakonec rozhodl pro Schmidtův tým. Stáji tak přinese 1 milion dolarů, protože další vůz nebude mít nárok na peníze z programu Leaders Circle (kdyby měl, dostal by od IndyCar za angažování Vautiera tým jen půl milionu).

Vautier je druhým šampionem Indy Lights v řadě, který našel okamžitě závodní sedačku v IndyCar, vloni se to povedlo Josefovi Newgardenovi. Předchozí šampion Jean-Karl Vernay, rovněž Francouz, se v IndyCar nikdy nesvezl. JR Hildebrand, vítěz Indy Lights z roku 2009, musel na svojí šanci čekat rok. Raphael Matos, Alex Lloyd a Jay Howard v IndyCar již nezávodí. Wade Cunningham dostal svojí první šanci až v roce 2011, přestože titul v Indy Lights získal v roce 2005. V IndyCar odjel jen 5 závodů.

Jediným jezdcem, který odjel v IRL obnovené sérii Indy Lights celou sezónu, a následně dokázal vyhrát závod IndyCar, byl Ed Carpenter (vítězství mají na svém kontě i Marco Andretti a Graham Rahal, kteří v Indy Lights startovali, ale oba odjeli jen několik závodů a nebyli pravidelnými jezdci série).