Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

James Jakes stájovým kolegou Grahama Rahala

James Jakes stájovým kolegou Grahama Rahala

Rahal Letterman Lanigan expanduje na dva vozy.

Počet volných míst v IZOD IndyCar Series povážlivě ubývá. Po EJ Visovi (čtvrtý vůz Andretti Autosport) se místa dočkal mladý britský závodník James Jakes. Tým Rahal Letterman Lanigna Racing pro něj nasadí druhý vůz (číslo 30). Jako v předchozích ročnících u týmu Dale Coyne Racing jej i v roce 2013 bude sponzorovat společnost Acorn Stairlifts jeho otce Johna Jakese. Acorn Stairlifts vyrábí plošiny pro občany se zhoršenou mobilitou určené k překonávání schodišť.
„Chtěl jsem se dostat do pozice, kdy budu schopný dosahovat výsledků, kterých si myslím, že dosáhnout můžu, a proto je Rahal Letterman Lanigan Racing pro mě dobrou volbou,“ říká pětadvacetiletý britský závodník. „Když se podíváte na výsledky, kterých Bobby (Rahal) a tým dokázali dosáhnout, vždycky měli vůz, který se pohyboval na špici a tým byl prvotřídní. Jednal jsem s Bobbym od svého příchodu do IndyCar, ale doteď jsme nebyli schopní dát dohromady program. Pro tým bude skvělé mít celou sezónu dva vozy a to nás posune tam, kde Bobby a celý tým chtějí být – na špici.“
Ve vybraných závodech, zatím však byl potvrzen jen závod v Long Beach, nasadí tým i třetí vůz pilotovaný dalším britským závodníkem Mikem Conwayem. V Indianapolisu třetí vůz nejspíš převezme někdo jiný, protože Conway projevil přání nezávodit na oválech.
„Mám opravdu radost, že se James připojí k našemu týmu,“ řekl Bobby Rahal. „Mnohokrát jsem jej viděl, jak je konkurenceschopný, a cítím, že v prostředí, které pro něj dokážeme připravit, může dosáhnout v IndyCar úspěchu, po kterém touží. S Grahamem vychází a komunikují dobře a myslím, že to je důležité pro tým. Jsme rádi, že jej máme a myslíme, že to bude dobré spojení.“
Jakes v předchozích dvou ročnících absolvoval v IndyCar 31 závodů. Jeho osobním maximem je osmé místo z loňského závodu v Torontu. V dobrém světle se ukázal především v roce 2010 v GP3, kde třikrát dojel na stupních vítězů. V šampionátu skončil na osmém místě, ale čtyři závody musel vynechat kvůli zranění.Absolvoval také 15 závodů v GP2 Asia a dvakrát dojel třetí.