Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Žádné penalizace za použití DRS ve žluté fázi

Žádné penalizace za použití DRS ve žluté fázi

FIA přimhouřila oči kvůli dalším problémům s telemetrií.

Žádný z jezdců, kteří byli ve Velké ceně Číny vyšetřováni za použití systému DRS pod žlutými vlajkami, nebyl penalizován. Mezinárodní automobilová federace celou záležitost přešla bez trestu, znovu totiž nefungoval její elektronický systém.

Do hledáčku sportovních komisařů se během závodu dostali Sebastian Vettel, Mark Webber, Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Max Chilton a Jenson Button, všichni totiž údajně použili pohyblivý element zadního křídla v momentě, kdy na trati vlály žluté vlajky.

Stejně jako v úvodních dvou závodech však ani v Číně nefungovala telemetrie FIA, jezdci tak neměli k dispozici elektronické vlajky na volantu ani zprávy o zákazu používání DRS.

FIA má v případě fungující telemetrie možnost systémy DRS ve vozech zcela deaktivovat, při poruše však musí spoléhat na komunikaci s týmy. Sportovní komisaři přitom uznali, že mezi zprávou o vyvěšení žlutých vlajek a informací o zákazu používání DRS byl přibližně minutový rozdíl. Navíc v místě, kde mělo být DRS zakázáno, údajně stále svítilo zelené světlo.

Všichni vyšetřovaní závodníci tak unikli bez penalizace.