Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V NASCAR řádí další žena, jmenuje se Christmas Abbott

V NASCAR řádí další žena, jmenuje se Christmas Abbott

Na trati ji nečekejte, najít ji totiž můžete na Pit Lane!

Christmas Abbott se narodila 20. prosince 1981 ve městě Lynchburg, ve státě Virginia. Jméno Christmas dostala od své matky právě proto, že se narodila tak blízko Vánočním svátkům a jak sama říká, pro matku byla prý tím pravým Vánočním dárkem.

První známkou poněkud „klučičích“ zájmů byla skutečnost, že už jako malá holčička chtěla jít hrát baseball s kluky. Její matka ji tehdy hodně pomohla a stála při ní, když jí vedení týmů nechtělo nechat hrát, prý proto, že má příliš malé ruce. Její matka Barbara Nichols tak pomohla své dceři získat dokonce i pohár.

Ne dlouho na to, přesněji ve věku třinácti let, ji zasáhla tragédie. Její sestra měla těžkou nehodu, po které upadla do kómatu. Tak se mladičká, pubertální, vzteklá Christmas dala na scestí v podobě alkoholu a cigaret. Sama sebe popisuje upřímně i Christmas, když o sobě říká, že v té době byla povaleč, lenoch a silný kuřák. Jediným světlejším místem v jejím dospívání tak byla léta na střední, kdy se začala věnovat atletice.

Když jí bylo kolem dvaceti let, rozhodla se, že chce jít ve stopách své matky, která pracovala (podnikala) jako generální dodavatel v Iráku. Christmas se vydala za ní a stala se civilním dodavatelem zboží jedné vojenské společnosti. V Iráku vydržela čtyři roky a právě ty roky ji donutily se svým životem něco udělat.

K samotnému CrossFitu, na který dnes nedá dopustit, ji přivedl její přítel. Za velký vzor přijala mistryni oboru Nicole Carroll, kterou viděla na četných videích s tématikou CrossFitu. Ta ji v dnešních dnech, mimo jiné, dělá šéfovou.

Christmas začala pravidelně cvičit, zbavila se nezdravých návyků, drasticky změnila životní styl a stala se propagátorkou zdravé výživy. Říká, že strava je pro její tělo palivo a tak mu chce dávat jen to dobré, nicméně k otázce stravy dodala:„Miluji slaninu. Neberte mi mou slaninu.“

Kromě CrossFitu (dal by se charakterizovat jako kondiční program s vysokou intenzitou cvičení s cílem zlepšení fyzické kondice) Christmas zbožňuje i disciplínu zvanou Olympijské vzpírání. Založila i svou vlastní firmu CrossFit Competitor a také má svůj vlastní podnik v Severní Karolíně (Raleigh), který nese název CrossFit Invoke.

Ke svému tetování se vyjadřuje tak, že je to možná v oblasti sportovní disciplíny, které se aktivně věnuje, poněkud ohraná písnička a stereotyp, ale Christmas tím prý jenom podtrhuje svou oddanost. Na jejím těle tak můžete najít i veverku, vlaštovku, bohyni držící květinu a meč, tetování s názvem voo-doo girl na kterém je špendlíky propíchaný symbol srdce a v neposlední řadě tetování koltu, které si přivezla z Iráku.

Díky usilovnému cvičení má (pouhých) sto šedesát centimetrů vysoká, padesát dva kilo vážící Christmas neuvěřitelnou sílu a tak je poměrně pochopitelné, že ji přitahuje fyzicky náročná práce jako je například práce mechanika v týmu NASCAR.

Její Pit trenér Shaun Peet měl ze začátku pocit, že se jedná pouze o reklamní trik a s účastí Christmas v NASCAR nechtěl mít nic společného. Rozhodně nebyl jediný, kdo byl plný nejistoty a značné dávky nepochopení, ale až do chvíle, kdy se Christmas ujala vzduchové pistole a začala s neuvěřitelným elánem měnit kola u vozu.

Historicky první žena v týmu mechaniků má na starosti přední pneumatiky. To znamená odšroubovat pět matic, sundat kolo, nasadit kolo (vážící téměř třicet kilo) a zase přišroubovat pomocí vzduchové pistole. To samé na druhé straně vozu. Její tým už zvládl v rámci tréninku provést výměnu všech čtyř pneu i s tankováním v čase pod dvanáct vteřin, což je velmi dobrý výkon.

„Miluji přezouvaní pneumatik…“, říká Christmas „…když slyším zvuk pistole nutí mě to být rychlejší. Je to jako slyšet hlas, který říká 3,2,1, jeď!“ První zkušenost ji nabídl tým Michael Waltrip Racing a premiéra ji čekala během letošního závodění na Daytonském okruhu v sérii Camping World Truck Series, při slavné Daytoně 500 zatím strávila čas za zídkou s týmem Clinta Bowyera.

I přes zápřah v NASCAR neztrácí krásná Christmas nadšení pro CrossFit a chce dokonce otevřít další podnik, tentokráte s názvem CrossFit Ingenium v Charlotte.

A co o ní říkají garážoví kolegové? Že prý dlouho nevydrží. Práce v boxech je podle nich natolik náročná, že je především pro pány. Nechme se tedy překvapit, jak dlouho Christmas Abbott na Pit Lane vydrží a komu v budoucnu bude s vášní přezouvat kola, dnes slouží týmu Jennifer Jo Cobb a pobíhá tak v sérii Camping World Truck kolem Fordu s číslem 10.