Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tony Kanaan prolomil prokletí a vyhrál Indianapolis 500

Tony Kanaan prolomil prokletí a vyhrál Indianapolis 500

97th Indianapolis 500 – Průběh a výsledky závodu

Tony Kanaan prolomil své letité prokletí v Indianapolisu a dočkal se svého prvního vítězství v nejdůležitějším závodě IndyCar Series. Při závěrečném restartu se dostal před vedoucího Hunter-Reaye a protože následně havaroval Franchitti, znovu zavlála žlutá vlajka, Kanaan tak své vedení už nemusel bránit. Když po dvousté a naposledy přejížděl přes pás cihel na cílové rovince, nebyl v hledišti Indianapolis Motor Speedway snad jediný divák, který by Kanaanovi vítězství nepřál.
 
97th Indianapolis 500 – Indianapolis Motor Speedway
200 kol – 500 mil
5 žlutých fází – celkem 21 kol
14 jezdců ve vedení – celkem 68 změn ve vedení
Nejvíce kol ve vedení: Ed Carpenter – celkem 37 kol
Jezdci ve vedení: Carpenter (37 kol), Kanaan (34), Andretti (31), Hunter-Reay (26), Allmendinger (23), Power (16), Muňoz (12), Hinchcliffe (7), Jakes (5), Viso (5), Castroneves (1), Bell (1), Tagliani (1), Dixon (1)
Nejrychlejší kolo: Justin Wilson – 00:39.6580 ve 185. kole
Start se obešel bez karambolů. Andretti hned šel po Carpenterovi, dopředu postupoval také Tony Kanaan. Ve čtvrtém kole ovšem musel být závod neutralizován, JR Hildebrand ztratil kontrolu nad vozem a skončil ve zdi. Po restartu se Kanaan dostal do vedení, ale na první příčce se střídal s Andrettim a Carpenterem. Jezdit v této fázi závodu na prvním místě bylo pro jezdce nevýhodné, lídr měl větší spotřebu paliva.

Po roční absenci vyvolané nemocí opět zazpíval Jim Nabors tradiční "Back Home Again in Indiana".

 Na pořadí nic výrazně nezměnilo ani první kolo zastávek v boxech. Krátce po nich ovšem po postrčení skončil v hodinách a ve zdi Saavedra. První čtvrtina se nepovedla příliš ani dvěma ženám. Katherine Legge sice po startu z posledního místa získala skoro 10 příček, pak se ale dotkla zdi, dostala se do boxů, tým ovšem měnil zavěšení a Legge ztrácela 7 kol. Pippa Mann předvedla stejnou kolizi, ale ta musela vůz v boxech odstavit.

Po první čtvrtinu závodu se na čele střídali Carpenter, Andretti, Hunter-Reay, Castroneves, Kanaan a nováček Muňoz. Druhé kolo pit stopů tentokrát proběhlo za neutralizace, Sató dostal hodiny, sice do ničeho nenarazil, ale zůstal stát vedle dráhy s nehybným vozem. Po restartu ovšem mohl pokračovat.

Po startu z pole position dojel Carpenter nakonec desátý. 

V druhé čtvrtině se nejvíce vedlo pilotům týmu Penske. Power se v 75. kole probojoval na první místo a zůstal v čele až do konce stintu. Po něm převzal vedení Allmendinger, ale v 113. kole musel neplánovaně zastavit, kvůli problémům s bezpečnostním pásem. V 145. kole se poprvé během odpoledne dostal na první místo alespoň na čas Castroneves.

Při předposledních pit stopech zhasl motor ve voze EJ Visa a Venezuelanovy šance na vítězství. Při posledních pit stopech zase nezvládl Bourdais brzdění do pit lane, dostal smyk a vrazil do boxové zdi. Naštěstí na začátku pit lane, kde nikoho neohrozil.

Kanaan protíná cílovou pásku a vítězí v závodě 500 mil Indianapolis. 

Všichni jezdci měli dostatek paliva, aby mohli jet naplno až do konce. Schylovalo se k závěrečnému souboji o vítězství, do kterého byli zapojeni Hunter-Reay, Andretti, Muňoz, Castroneves, Kanaan, Pagenaud, Carpenter a Wilson. Ale 7 kol před koncem havaroval Rahal.
Bylo jasné, že ještě jeden restart se stihne. Pole vedl Hunter-Reay před Kanaanem, Muňozem, Andrettim, Wilsonem a Castronevesem. Zelená vlajka zavlála tři kola před koncem, Hunter-Reay se ocitl uprostřed sendviče, Kanaan jej předjel po vnitřku, Muňoz po vnějšku. Když do zdi vrazil Franchitti, bylo po závodě.

Kanaan se ve svém dvanáctém startu v Indianapolisu dočkal prvního vítězství. Za ním dojel trochu zklamaný nováček Carlos Muňoz. Mladý Kolumbijec věděl, že měl na to, aby v neděli v Indianapolisu vyhrál. Hunter-Reay dokončil závod třetí, poprvé dojel ve Staré cihelně na stupních vítězů. I Marco Andretti byl v cíli zklamaný. Po většinu závodu se pohyboval na pódiovém umístění, na druhou stranu po závodě převzal vedení v šampionátu. Nejlepší Hondu dovezl na pátém místě Justin Wilson. Castroneves a Franchitti se čtvrtého vítězství v Indy nedočkali, Castroneves dojel šestý. Franchittimu se celý závod nevedlo a je klasifikován na 23. místě.

Tony Kanaan se konečně dočkal.

Dobrý výsledek si v první pětistovce připsal i A.J. Allmendinger, když závod dokončil na osmém místě. Naopak Will Power se při posledním restartu propadl z 12. na 19. místo a jeho letošní mizérie pokračuje. Z pole position startující Carpenter skončil desátý. O jednu příčku hůře se umístil Oriol Servia v pravděpodobně posledním závodě sezóny pro tým Dreyer & Reinbold Racing.
Lídr šampionátu Sató skončil na třináctém místě a o vedení mistrovství přišel. Ze čtyř žen zajela nejlepší výsledek patnáctá Ana Beatriz. Její smlouva s týmem Dale Coyne Racing platila do tohoto závodu, takže jak to s ní bude ve zbytku sezóny, je ve hvězdách.
Seriál IZOD IndyCar Series pokračuje už následující víkend dvěma závody na ostrově Belle Isle v Detroitu. První závod se jede v sobotu a druhý v neděli.
p.
 Jezdec  Tým
Motor
Čas/odstup
1.
 T.Kanaan  KV Racing Technology
Chevrolet
02:40:03.4181
2.
 C.Muňoz  Andretti Autosport
Chevrolet
+ 0.1159
3.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
Chevrolet
+ 0.2480
4.
 M.Andretti  Andretti Autosport
Chevrolet
+ 0.3634
5.
 J.Wilson  Dale Coyne Racing
Honda
+ 0.8138
6.
 H.Castroneves  Team Penske
Chevrolet
+ 3.0086
7.
 A.J.Allmendinger  Team Penske
Chevrolet
+ 4.0107
8.
 S.Pagenaud  Schmidt/Hamilton HP
Honda
+ 4.2609
9.
 C.Kimball  Chip Ganassi Racing
Honda
+ 5.6864
10.
 E.Carpenter  Ed Carpenter Racing
Chevrolet
+ 6.8425
11.
 O.Servia  Dreyer & Reinbold/Panther
Chevrolet
+ 7.8633
12.
 R.Briscoe  Chip Ganassi Racing
Honda
+ 8.9216
13.
 T.Sato  A.J.Foyt Enterprises
Honda
+ 10.2602
14.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi
Honda
+ 11.3858
15.
 A.Beatriz  Dale Coyne Racing
Honda
+ 12.2657
16.
 T.Vautier  Schmidt Peterson
Honda
+ 15.3045
17.
 S.de Silvestro  KV Racing Technology
Chevrolet
+ 15.7201
18.
 E.Viso  Andretti Autosport
Chevrolet
+ 17.8056
19.
 W.Power  Team Penske
Chevrolet
+ 22.5403
20.
 J.Jakes  Rahal Letterman Lanigan
Honda
+ 1 kolo
21.
 J.Hinchcliffe  Andretti Autosport
Chevrolet
+ 1 kolo
22.
 C.Daly  A.J. Foyt Enterprises
Honda
+ 2 kola
23.
 D.Franchitti  Target Chip Ganassi
Honda
Havárie
24.
 A.Tagliani  Barracuda Racing
Honda
+ 4 kola
25.
 G.Rahal  Rahal Letterman Lanigan
Honda
Havárie
26.
 K.Legge  Schmidt Peterson
Honda
+ 7 kol
27.
 T.Bell  Panther Racing
Chevrolet
+ 8 kol
28.
 J.Newgarden  Sarah Fisher Hartman
Honda
+ 9 kol
29.
 S.Bourdais  Dragon Racing
Chevrolet
Havárie
30.
 P.Mann  Dale Coyne Racing
Honda
Havárie
31.
 B.Lazier  Lazier Partners
Chevrolet
Porucha
32.
 S.Saavedra  Dragon Racing
Chevrolet
Havárie
33.
 JR Hildebrand  Panther Racing
Chevrolet
Havárie