Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mercedes a Pirelli dnes před Mezinárodním tribunálem

Mercedes a Pirelli dnes před Mezinárodním tribunálem

Jaké jsou důvody a obvinění?

Mercedes a Pirelli dnes stojí před Mezinárodním tribunálem, který se zabývá kauzou tajného testování v Barceloně v týdnu po Velké ceně Španělska.

Skutečnost vyšla najevo během víkendu Velké ceny Monaka, načež Red Bull a Ferrari podaly oficiální protest na tým Mercedes, který se podle nich provinil proti sportovním regulím. Mercedes totiž absolvoval s Pirelli třídenní test, během kterého najel 1000 kilometrů se současným vozem.

Článek 22.1 Sportovních regulí Formule 1 říká: "Za testování se považuje jakýkoliv čas strávený na trati, který není součástí Podniku, jehož se zúčastní soutěžící přihlášený do Šampionátu, s použitím vozu, který výrazně odpovídá současným Technickým regulím Formule 1 stejně jako těm z předchozího a následujícího roku."

Takové testování přitom není povoleno od doby 10 dní před startem prvního závodu roku a 31. prosincem.

Výjimkami jsou nováčkovský test, čtyři jednodenní aerodynamické testy na přímé trati nebo zakřivené dráze s konstantním poloměrem, nebo případy, kdy je některý z týmů nucen nasadit náhradního jezdce, který potřebuje před účastní ve velké ceně nasbírat nějaké zkušenosti.

Zatímco skutečnost, že Mercedes při testu s Pirelli použil svůj letošní W04 se zdá být jasným porušením pravidel, do hry vstupuje klauzule, kterou má ve své smlouvě Pirelli coby dodavatel pneumatik pro Formuli 1.

Pirelli totiž smí uspořádat test v maximální výši 1000 kilometrů se současnými týmy za použití "reprezentativního" vozu. Ačkoliv nikde není striktně popsáno, co "reprezentativní vůz" znamená, není zároveň nikde výslovně zakázáno použití současného vozu.

Klíčovou otázkou proto je, zda kontrakt Pirelli, který je nyní již tři roky starý, může být postaven nad aktuální Sportovní regule Formule 1.

Mercedes je coby účastník Mistrovství světa obviněn z porušení zmiňovaného článku sportovních pravidel, Pirelli však jakožto dodavatel pneumatik stejně souzen být nemůže. Článek 151c Mezinárodního sportovního kodexu však může potrestat tu stranu, která bude jednat proti zájmům nebo poškodí dobré jméno Formule 1.

Pirelli se proto musí zodpovídat, zda nabídlo stejnou příležitost všem stájím a neposkytlo tedy výhodu pouze týmu Mercedes. Jedním z důležitých bodů je také skutečnost, že Pirelli konkrétně o inkriminovaném testu s Mercedesem neinformovalo jiné týmy, ty tak na místo neposlaly své pozorovatele.

Slyšení probíhá od ranních hodin, po přednesení obžaloby ze strany FIA následovaly obhajoby Mercedesu a Pirelli. Kdy bude vynesen rozsudek, zatím není jasné.