Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pravidla jsme neporušili, brání se Mercedes

Pravidla jsme neporušili, brání se Mercedes

Tým tvrdí, že nešlo o test jeho, ale Pirelli.

Mercedes odmítá, že by se během testování na Katalánském okruhu po Velké ceně Španělska dopustil prohřešku proti sportovním pravidlům Formule 1.

Článek 22 Sportovních regulí zakazuje mimo vymezené výjimky testování s vozem, který "významně odpovídá současným Technickým regulím, případně regulím z předchozí a následující sezóny". Jelikož Mercedes v Barceloně testoval s letošním W04, měl by zcela jednoznačně být v rozporu s pravidly.

Mercedes se však brání tvrzením, že nešlo o test jeho, ale Pirelli. A protože italský dodavatel není účastníkem Mistrovství světa Formule 1, Článek 22 se na něj nevztahuje.

Během slyšení u Mezinárodního tribunálu v Paříži právník týmu Paul Harris poznamenal: "Nebyl to test uskutečněný Mercedesem. Tohle jsou klíčová slova Článku 22 - 'uskutečněn kým'. Test Pirelli nebyl uskutečněn týmem Mercedes, je nesporné, že je to test, který uskutečnilo Pirelli."

Harris dodal, že Pirelli za test nejen zaplatilo, zároveň jej také řídilo, přičemž Mercedes dělal jen to, o co byl italskou společností požádán.

"Tento důkaz potvrzuje také Pirelli, takže lidé, kteří byli v ten den přítomni, jednomyslně podávají stejné svědectví o tom, co se dělo, kdo to dělal a kdo za to byl zodpovědný. Je nepopiratelné, že testování uskutečnilo Pirelli."

Harris zároveň dodal, že tato interpretace proběhnutých testů byla v komunikaci Mercedesu s FIA odsouhlasena jak Charliem Whitingem, tak právníkem FIA Sebastianem Bernardem.