Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mezinárodní tribunál vynese rozsudek zítra

Mezinárodní tribunál vynese rozsudek zítra

Sedmihodinové slyšení v Paříži skončilo.

Mezinárodní tribunál po dnešním slyšení v Paříži oznámil, že rozsudek v kauze testování Mercedesu a Pirelli bude vynesen v pátek.

Čtyři soudci v čele s prezidentem tribunálu Edwinem Glasgowem vyslechly všechny tři strany zainteresované ve sportu, tedy Mezinárodní automobilovou federaci, tým Mercedes a dodavatele pneumatik Pirelli.

"Budete mít (verdikt) do zítra," řekl Glasgow. "V tuto chvíli neřekneme nic víc než to."

FIA otevřela dnešní sedmihodinové jednání tvrzením, že její technický delegát Charlie Whiting sice odsouhlasil Mercedesu test s letošním vozem, jeho slovo však nemá žádnou právní váhu, neboť výjimky z pravidel může činit pouze Světová rada motorsportu.

Mercedes se bránil prohlášením, že nešlo o test jeho, nýbrž test Pirelli, což znamená, že stáj z Brackley neporušila klíčový Článek 22 Sportovních regulí Formule 1. Právník týmu Paul Harris dodal, že pokud bude Mercedes i přesto uznán vinným, musí pak být otevřena také kauza Ferrari, které se svými testy údajně proti pravidlům provinilo naprosto stejně.

Postoj Pirelli je pak velmi prostý. Italský výrobce pneumatik je přesvědčen, že nemůže být tribunálem FIA souzen, neboť nespadá do jurisdikce řídicího orgánu Formule 1.