Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Na IndyCar čeká nejkratší ovál a unikátní kvalifikace

Na IndyCar čeká nejkratší ovál a unikátní kvalifikace

Iowa Corn Indy 250 – před závodem

Maraton pěti závodů IZOD IndyCar Series během pěti po sobě následujících víkendů skončí v neděli v Iowě. Na ovál Iowa Speedway zamíří americký formulový šampionát posedmé. Jednoznačně nejúspěšnějším týmem je zatím v Iowě stáj Michaela Andrettiho, která vyhrála čtyři podniky. Dvakrát se radovali piloti týmu Chip Ganassi Racing. Z jezdců jen Dario Franchitti dokázal zvítězit vícekrát.
Ovál měřící 7/8 míle (0.875 míle nebo 1,4 kilometru) pomáhal vyprojektovat bývalý pilot NASCAR Rusty Wallace a inspiroval se přitom svým oblíbeným oválem v Richmondu, na němž slavil mnoho úspěchů. Závodiště bylo otevřeno v září 2006 a IRL se hned zavázala na nové trati závodit. Překvapivě se závod v zemědělském státě bez větší tradice pokud jde o motorsport, rázem stal jedním z nejúspěšnějších podniků v kalendáři IndyCar Series.

IndyCar dokázala pravidelně vyprodávat třicetitisícové tribuny Iowa Speedway. O komerční úspěch závodu se starala místní společnost vyrábějící z v Iowě pěstované kukuřice etanol, který předtím, než jej nahradil etanol vyráběný z brazilské cukrové třtiny, dodávala i coby pohonné hmoty do IndyCar. Až v roce 2009 začal IndyCar v Iowě významněji konkurovat NASCAR. Na Iowa Speedway zamířila série Nationwide. Neustále se navíc hovoří o možném příchodu Sprint Cupu, což by mohlo negativně ovlivnit budoucnost závodů IndyCar v Iowě.

Iowa Speedway - virtuální kolo:

INDYCAR se snaží neustále zvyšovat atraktivitu iowského závodu, především pro fanoušky přímo v hledišti. Tradiční sobotní závod pod umělým osvětlením přesunula na neděli a sobotní program obstarají kvalifikační závody. Ty jsme ostatně v Iowě viděli už vloni, letos ovšem INDYCAR formát mírně upravila.
O rozdělení do tří kvalifikačních závodů rozhodne předkvalifikace, která se pojede na jedno letmé kolo. První šestka z předkvalifikace si zajistí přímo start ve třetím závodě, v němž se rozdělí místa v prvních pěti řadách na startovním roštu. Jezdci, kteří v předkvalifikaci skončí na sudých místech počínaje osmým, se představí v prvním závodě. Jejich kolegové z lichých příček od sedmého místa se zúčastní druhého závodu. Tady se letošní formát dočkal oproti loňskému inovace. Nejrychlejší dva jezdci z obou závodů totiž postoupí do závodu třetího. Závody se pojedou na 50 kol (vloni to bylo 30).
Zbývající jezdci obsadí liché (2. závod) příčky na roštu od 11. místa směrem dál, respektive sudá místa (1. závod) od 12. místa. Ve třetím závodě si to desítka jezdců, tedy 6 nejrychlejších z předkvalifikace a 4 jezdci z prvních dvou závodů) rozdá o pole position, místa v prvních pěti řadách, a především také o body, protože kvalifikace je štědře bodována. Vítěz kvalifikace obdrží devět bodů, další jezdci pak vždy o bod méně. Piloti na 9. až 12. místě dostanou po jednom bodu. Kvalifikační závody můžete zdarma sledovat na oficiálním webu www.indycar.com.

 Kvalifikační diagram - zdroj: INDYCAR

Jednu předem ohlášenou jezdeckou změnu si přichystal tým Panther Racing. Podruhé dostane ve voze sponzorovaném Národní gardou šanci Oriol Servia, ostatně Ryan Briscoe se tento víkend bude snažit o úspěch ve čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans, do níž se s týmem Level 5 Motorsports kvalifikoval jako 26. U týmu Dale Coyne Racing zatím pokračuje Ana Beatriz.

Po dvou závodech v modrobílém voze AAA se do černo-červeno-bílého vozu sponzorovaného Hitachi vrací lídr šampionátu Hélio Castroneves. Dario Franchitti tentokrát od týmu dostane černozlatý vůz sponzorovaný společností Glad. Vítěz Indy500 Tony Kanaan přesedlá do žlutomodré kombinace propagující dodavatele paliv Sunoco. Nové barvy poveze na svém voze i Ana Beatriz.

Zbarvení všech vozů - zdroj: INDYCAR

Iowa Speedway
Délka trati: 0,875 míle (1,4 km)
Délka závodu: 250 kol (218,75 mil)
Klopení: 4° - 14°
První závod: 2007
Loňský vítěz: Ryan Hunter-Reay (Andretti Autosport)
Loňské pole position: Dario Franchitti (Target Chip Ganassi Racing) – 9:16.9203 (závod na 30 kol)
Rekord okruhu: Ryan Briscoe, Team Penske, 2008 -  0:17.4908

Časový harmonogram (SELČ)
Sobota – 22. června
17:45 – 19:00 – 1. trénink
22:00 – 22:45 – Předkvalifikace
Neděle – 23. června
0:45 – 2:15 – Kvalifikační závody (živě na IndyCar.com)
21:05 – start závodu Iowa Corn Indy 250