Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mateschitz bude Velkou cenu Rakouska platit ze svého

Mateschitz bude Velkou cenu Rakouska platit ze svého

Majitel Red Bullu usilovně pracuje na návratu F1 do Spielbergu.

Majitel Red Bullu Dietrich Mateschitz bude sahat do vlastní kapsy, pokud bude potřeba pokrýt náklady na uspořádání Velké ceny Rakouska na Red Bull Ringu.

Výrobce energetických nápojů na začátku týdne oznámil, že se mu podařilo dosáhnout dohody s Berniem Ecclestonem o návratu Rakouska do kalendáře velkých cen Formule 1. Ve Spielbergu se tak v příští sezóně pojede poprvé od roku 2003.

Vysoké poplatky za uskutečnění závodů Formule 1 však často nutí promotéry žádat o finanční pomoc vládu daného státu. Mateschitz sice připustil, že rakouská velká cena zřejmě nebude zisková, rád však poplatek uhradí vzhledem k příjmům, které Red Bullu přinesly jeho dosavadní úspěchy v královské motoristické kategorii.

Na otázku, zda Ecclestone připravil pro Mateschitze nějaké speciální smluvní podmínky, Rakušan odpověděl: "Ne. Ale můžeme spoléhat na tu výhodu, že se Formule 1 měla v Rakousku vždycky dobře a že jsme schopni uspořádat atraktivní velkou cenu, která je trochu odlišná od všech ostatních.

Příjmy za vstupenky zřejmě pokryjí náklady na uspořádání závodu, ale ne pořadatelský poplatek. To zůstane na mě.

Já si ale myslím, že vyhrát s týmem Red Bull Racing šampionáty Formule 1 třikrát po sobě nám trochu pomohlo."

Mateschitz prozradil, že snaha dostat Formuli 1 zpátky do Rakouska nabrala na obrátkách zejména na konci loňského roku, ačkoliv Rakušan na svém plánu pracoval již od doby, co okruh před dvěma lety znovu otevřel.

"Otevřením Red Bull Ringu se Formule 1 stala neustálým cílem Rakouska. Měli jsme několik jednání, ne pravidelně, ale neustále.

Ke konci loňského roku to začalo být docela jasné a teď jsme to uzavřeli. Snahu vrátit se do Formule 1 jsme nikdy nevzdali."

Mateschitz očekává pro příští rok návštěvu 60 000 fanoušků. Na takový počet však bude potřebovat souhlas místních vládních orgánů, současné povolení totiž limituje návštěvnost na 40 000 lidí.

Red Bull Ring dále podstoupí další rekonstrukční práce, které mají za cíl ještě vylepšit současné vybavení okruhu.

"Vylepšíme hlavní tribunu a západní tribunu, také je zastřešíme," řekl Mateschitz. "Jestli budeme muset také rozšířit paddock, to zatím nevíme."