Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

V druhé polovině srpna zavítá FIA GT na Slovensko

V druhé polovině srpna zavítá FIA GT na Slovensko

Informace k návštěvě Slovakia ringu ve dnech 16. - 18. srpna.

Již tento měsíc zavítá na Slovensko nástupce MS GT1, šampionát FIA GT Series. Slovakia Ring přečkal časté změny termínů a míst bez úhony, takže od pátku 16. srpna bude možné sledovat souboje pestrého pole gétéček na dráze slovenského okruhu. V paddocku se naskýtá šance na setkání s některým ze špičkových jezdců, nyní nejen ze závodů sportovních vozidel, ale mj. díky účasti rallyové legendy i se samotným Sébastienem Loebem. Na své by si měli přijít také fanoušci Štefana Rosiny.

Tento článek Vám nabídne podrobnosti vhodné pro naplánování účasti na tribunách slovenského okruhu.

Doprava

Při plánování trasy lze využít některý z plánovačů cest, kde se do místa cíle nakopírují následující souřadnice, vedoucí k parkovišti u okruhu: 48°3'0.67" N, 17°34'5.40" E. Vyhledávání prostřednictvím Seznamu a nově i u Google je tímto způsobem přesné. V případě amerického vyhledávače je navíc zobrazen v levém sloupci pod kódem 572015 pohled z vozu snímajícího okolí (Street view). I nadále nelze okruh přesně nalézt zadáním názvu automotodromu ani adresy. V kontaktech uváděná obec Orechová Potôň je vzdálena od areálu čtyři kilometry jihozápadním směrem.

Umístění lze nalézt také na stránkách okruhu Zde.

Pro řadu českých fanoušků bude klíčovým bodem Brno vzdálené 180 kilometrů od okruhu, z větší části po dálnicích. Obyvatelům Ostravy se kromě jízdy přes Brno (345 km) nabízí časově podobná možnost jízdy přes slovenskou Bytču (286 km), z níž vede do Bratislavy dálnice. Stejně jako v České Republice i na Slovensku je nutné při použití dálniční sítě mít dálniční známku! Lze zakoupit deset dní platící kupon za 10 euro, který mohou nabízet také některé české benzínové pumpy, pobočky firmy Cash Point, ÚAMK anebo vybrané provozovny ABA v cenách od 285 korun.

Blízko mají na okruh obyvatelé hlavního města Slovenské Republiky, kteří jsou vzdáleni od místa konání akce 40 kilometrů. Z dalších větších slovenských měst činí vzdálenost 139 km z Trenčína anebo 200 km z Banské Bystrice.

Pokud se rozhodnete využít hromadnou dopravu, tak lze využít jak vlakové spojení z bratislavského hlavního nádraží, tak autobusovou dopravu z autobusové stanice (AS). Cílovým místem je v obou případech Orechová Potôň (u autobusu zastávka ZŠ nebo rozcestí). Cesta z Bratislavy trvá oběma způsoby jednu hodinu.

Vstupenky

Lístky na akci lze nyní sehnat ve slovenské pobočce společnosti Ticketportal (Zde). Stránky lze využít i pro sledování počtu dostupných vstupenek, protože množství míst na tribunách je omezené. Je zde rovněž plán rozmístění tribun. V níže uvedené tabulce číslo uvedené před lomítkem znázorňuje cenu v předprodeji, za lomítkem cenu na místě.

 Tribuna/Počet míst  Sobota  Neděle
 A – hlavní/900  20/25 €  30/35 €
 B – montovaná/2 500  8/10 €  10/12 €
 E – přírodní, sezení/1 000  5/7 €  8/10 €
 D, F – přírodní, stání/2 100  3/5 €  5/7 €
 Paddock/500  10/10 €  10/10 €

Děti do 150 centimetrů výšky, návštěvníci ve věku nad 65 let a držitelé průkazky ZTP mají vstup zdarma. Poloviční ceny vstupenek platí pro doprovod návštěvníka se ZTP, tento typ vstupenky lze zakoupit pouze na místě.

Při výběru místa ke sledování závodu lze využít informací na stránkách okruhu Zde

Užitečné informace

Úplné znění podmínek o chování v areálu okruhu naleznete Zde. Divákům je určena především druhá kapitola týkající se všeobecných ustanovení.

Doplnil bych ještě neuvedené anebo méně obvyklé záležitosti. Není zmiňován objem vnášených lahví (nealko v plastu), obvykle bývá stanovován na 0,5 litru. Nezvyklý je údaj o zákazu pořizování fotografických a video záznamů a to i v případě neveřejného použití.

Program víkendu

Protože je jedinou doprovodnou sérií Lotus Ladies Cup (více Zde), úplný program víkendu je rozvržen pouze do dvou dní. Časový rozvrh naleznete Zde.

 Událost  Den  Čas
1. volný trénink  Sobota  9,45-11,05
2. volný trénink  Sobota  12,05 -13,25
Kvalifikace  Sobota  16,15-17,15
Zahřívací trénink  Neděle  8,45-9,05
Kvalifikační závod  Neděle  10,15-11,15
Hlavní závod  Neděle  14,15-15,15

Doprovodný program

Součástí závodního víkendu budou také další zábavné akce.

Pátek

V areálu Driving Academy můžete navštívit kino v americkém stylu. Promítání v autokině začne ve 21,00.

Sobota

Sobotní program začne v 10,00 dvojicí soutěží. Do 11,00 se bude soupeřit v pití piva, do 12,00 se utkají místní kuchtíci při přípravě leča.

V čase mezi 10,00 - 18,00 se nabízí hned několik možnosti vyžití. Ve Fan zóně bude výstava vojenské techniky, simulátor převrácení vozu anebo závodní simulátor. Netradičním doplněním zde bude výstava s možností zakoupení místních uměleckých výrobků. V areálu Driving Academy budou probíhat jízdy zručnosti. Dále se nabízí vyžití pro malé návštěvníky na motokárové dráze anebo dopravním hřišti. Jízdy zručnosti budou probíhat také na terénní dráze. Prohlédnout si okolí okruhu z výšky bude možné během letu vrtulníkem.

Pekelně rychlé taxi bude mít vyhrazenu dráhu slovenského okruhu mezi 13,30 – 15,00.

Večer v 21,00 bude probíhat znovu projekce v autokině.

Neděle

Těžiště nedělní zábavy bude mezi 10,00 -15,00 znovu ve Fan zóně se stejným programem. Čas pro Race taxi nastane tentokráte mezi 12,30 – 13,40.

Tahákem nedělního poledne bude autogramiáda jezdců FIA GT. Čas je plánován na 12,30 před restaurací Maxim Ring u vchodu do paddocku.

Další informace o chystaném programu naleznete Zde

Ubytování

Pokud se rozhodnete strávit na okruhu více dní, přijde vhod nabídka ubytování. K vyhledávání je možné využít některé z následujících stránek např. Zde anebo Zde (oblast Podunajsko, případně Bratislava). Nejbližším větším městem je deset kilometrů vzdálená Dunajská Streda.

Užitečné odkazy

Okruh Slovakia Ring    Zde

Přímý odkaz k víkendu  Zde

FIA GT Series     Zde

Oficiální stránky mistrovství.

Doplňující informace o závodech GT na Formuli.cz

Profil šampionátu FIA GT Series (Zde)

V průběhu sezóny aktualizovaný článek zaměřený na hlavní informace o FIA GT Series. Jeho součástí jsou odkazy na články s dodatečnými údaji anebo na stránky spjaté s danou sérií včetně úplného přehledu oficiálních.

Naleznete zde charakteristiku série, její historii anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.

Zdroj: Slovakia Ring, Ticketportal, Mapy, Google, Dálniční známky, Formule