Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel v Indii slaví čtvrtý titul mista světa!

Vettel v Indii slaví čtvrtý titul mista světa!

Velká cena Indie - závod

Ve Velké ceně Indie přišlo to, co bylo jen otázkou času. Sebastian Vettel si zajistil svůj čtvrtý titul mistra světa v řadě za sebou! Titul navíc podtrhl jubilejním desátým vítězstvím v letošní sezóně. Půl minuty za ním dojel na druhé pozici Nico Rosberg před Romainem Grosjeanem, který po startu ze 17. pozice vyhrál souboj o třetí místo se svým týmovým kolegou Kimim Räikkönenem.

Němec si po startu pohlídal vedení a držel jej až do konce druhého kola, kdy zajel k mechanikům. Vettel totiž startoval na měkčí směsi pneumatik, která nemá takovou výdrž jako střední směs. Na té naopak startoval jeho týmový kolega Mark Webber, který se poté, co do boxů zamířili přezout z měkčí na tvrdší sadu také oba piloti Mercedesu Rosberg a Lewis Hamilton a Felipe Massa z Ferrari, posunul do čela.

Webber s první zastávkou u mechaniků vyčkával až do poloviny závodu. Jeho kolega Vettel se mezitím probojoval na páté místo. Následně si poradil také s Grosjeanem, Danielem Ricciardem a Sergiem Pérezem. V momentu, kdy ted Webber zajel do boxů, se Vettel vrátil na první pozici.

Tři kola po Webberovi zamířil podruhé a naposledy k mechanikům Vettel. Webber pro prostřední stint zvolil měkčí sadu pneumatik, a proto čtyři kola po své první zastávce zamiřil do boxů znovu a naposledy opět pro tvrdší sadu.

Vettel během zastávky o další dvě sekundy navýšil svůj náskok na čele už na třináct sekund. Tým jej proto prostřednictvím rádia začal krotit a nařídil mu, ať se více stará o pneumatiky.

Oddechnout si Vettel mohl o deset kol později, kdy po dalším problému s alternátorem Webber ze druhé pozice odstoupil.

Webberova smůla posunula na druhou pozici Räikkönena, který se pokoušel o strategii jedné zastávky v boxech. Fin za sebou však nedokázal udržet Rosberga, který za pomoci systému DRS se osm kol před cílem dostal na druhou pozici. Vettel však měl v té době půlminutový náskok a tak si neohroženě dojel pro šesté vítězství v řadě za sebou.

I přes Webberovo odstoupení se díky Vettelově vítězství navíc může Red Bull již po závodě v Indii radovat ze čtvrtého titulu v Poháru konstruktérů v řadě.

V závěru závodu již byla jasně patrná opotřebovanost Räikkönenových pneumatik, který v posledních kolech na své soupeře ztrácel i sekundu na kolo.

Čtyři kola před cílem se za jeho záda dostal druhý pilot Lotusu Grosjean a na výjezdu ze čtvrté zatáčky se dostal před svého soupeře. Grosjean přitom však vyjel všemi čtyřmi koly mimo trať, a musel tak Räikkönena pustit zpátky.

V dalším kole však Räikkönen znovu pustil Grosjeana, který si tak potřetí v řadě na stupních vítězů převzal trofej za třetí místo.

Před Räikkönena se však chvíli poté dostal také Massa. O dvě kola později se k Räikkönenovi přihnala bojující dvojice Hamilton a Pérez. Mexičan na zadní rovince za použití DRS a KERS předjel oba své soupeře a dojel si pro své nejlepší umístění v letošní sezóně.

Räikkönena spolu s Pérezem v tu chvíli předjel také Hamilton, který dojel šestý. Fin ještě v závěru závodu zajel pro čerstvou sadu pneumatik a v posledním kole zajel nejrychlejší kolo celého závodu. Dokázal se navíc i přesto udržet na sedmé příčce před Paulem di Restou.

Force India tentokrát bodovala díky oběma svým pilotům, když na deváté pozici za di Restou dojel Adrian Sutil. Bodovanou desítku uzavřel Daniel Ricciardo.

Fernando Alonso, který mohl jako jediný připravit Vettela o titul, zažil smolný závod. V první zatáčce závodu si po kontaktu s Webberem lehce poškodil přední křídlo a při prvním pit stopu si jej musel nechat vyměnit. Ve čtvrté zatáčce úvodního kola se pak ještě koly otřel o mclaren Jensona Buttona.

Dvojnásobný mistr světa pak strávil většinu závodu ve druhé polovině startovního pole a v cíli byl nakonec klasifikován na jedenácté pozici.

Za již jistým mistrem světa Vettelem je na druhé pozici v Poháru jezdců Alonso před třetím Räikkönenem.

Napínavá je ještě situace v Poháru konstruktérů. Jistý titul už sice má Red Bull, druhý Mercedes a třetí Ferrari však před závěrečnými třemi závody dělí pouhé čtyři body.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
S.Vettel Red Bull
1:31:12.187 
2.
N.Rosberg Mercedes
+ 29.823 
3.
R.Grosjean Lotus
+ 39.892 
4.
F.Massa Ferrari
+ 41.692 
5.
S.Pérez McLaren
+ 43.829 
6.
L.Hamilton Mercedes
+ 52.475 
7.
K.Räikkönen Lotus
+ 1:07.988 
8.
P.di Resta Force India
+ 1:12.868 
9.
A.Sutil Force India
+ 1:14.734 
10.
D.Ricciardo Toro Rosso
+ 1:16.237 
11.
F.Alonso Ferrari
+ 1:18.297 
12.
P.Maldonado Williams
+ 1:18.951 
13.
J.Vergne Toro Rosso
+ 1 kolo 
14.
J.Button McLaren
+ 1 kolo 
15.
E.Gutiérrez Sauber
+ 1 kolo 
16.
V.Bottas Williams
+ 1 kolo 
17.
M.Chilton Marussia
+ 2 kola 
18.
J.Bianchi Marussia
+ 2 kola 
19.
N.Hülkenberg Sauber
+ 6 kol 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
M.Webber Red Bull
39 
NC
C.Pic Caterham
35 
NC
G.van der Garde Caterham

Nejrychlejší kolo závodu: Kimi Räikkönen (Lotus) - 1:27.679

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 16. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
S.Vettel Red Bull
322 
2.
F.Alonso Ferrari
207 
3.
K.Räikkönen Lotus
183 
4.
L.Hamilton Mercedes
169 
5.
M.Webber Red Bull
148 
6.
N.Rosberg Mercedes
144 
7.
R.Grosjean Lotus
102 
8.
F.Massa Ferrari
102 
9.
J.Button McLaren
60 
10.
P.di Resta Force India
40 
11.
N.Hülkenberg Sauber
39 
12.
S.Pérez McLaren
33 
13.
A.Sutil Force India
28 
14.
D.Ricciardo Toro Rosso
19 
15.
J.Vergne Toro Rosso
13 
16.
E.Gutiérrez Sauber
17.
 P.Maldonado  Williams

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 16. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
470 
2.
Mercedes  L.Hamilton, N.Rosberg
313 
3.
Ferrari  F.Alonso, F.Massa
309 
4.
Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
285 
5.
McLaren  J.Button, S.Pérez
93 
6.
Force India  P.di Resta, A,Sutil
68 
7.
Sauber  N.Hülkenberg, E.Gutiérrez
45 
8.
Toro Rosso  D.Ricciardo, J.Vergne
32 
9.
 Williams  P.Maldonado, V.Bottas