Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Letošní předsezónní testy začal nejlépe Räikkönen

Letošní předsezónní testy začal nejlépe Räikkönen

Španělsko, Jerez - 1. den

Pouze šest jezdců zvládlo během prvního dne testů Formule 1 ve španělském Jerezu s vozy postavenými na nových pravidlech zajet měřené kolo. Nejrychlejší čas si na své konto připsal Kimi Räikkönen z Ferrari.

Fin, který se po čtyřech letech vrátil do stáje z Maranella, se do čela dostal hodinu před koncem dnešních jízd, když překonal do té doby vedoucího Lewise Hamiltona z Mercedesu.

Brit byl vůbec prvním pilotem, který na začátku nové éry Formule 1 vyjel na trať během předsezónních testů a také prvním, kdo zajel měřené kolo.

Dnešní jízdy však pro Hamiltona skončily už v poledne. V nájezdu do první zatáčky okruhu se na jeho mercedesu uvolnilo přední křídlo, vzpříčilo se pod předními koly a Hamilton narazil v první zatáčce do bariéry. Z nehody odešel po svých, ovšem na trati se ve zbytku dne již neobjevil.

Dopoledne spolu s Hamiltonem po trati více než jen pár zahřívacích kol zajel jen Jean-Eric Vergne z Toro Rosso. Francouz sice s Hamiltonem, co se počtu kol týče, dokázal držet krok, časy na kolo však byly v průměru o pět sekund horší.

Také pro Toro Rosso však den skončil předčasně, když tým objevil na voze dvě hodiny před koncem problém.

Problémy se však na začátku dne nevyhnuly ani nejrychlejšímu Räikkönenovi. Jeho ferrari totiž po výjezdu z boxů dojelo jen za pátou zatáčku a zastavilo. Tým Ferrari však toto zastavení označil jako preventivní.

Ve zbytku dne však mistr světa z roku 2007 dokázal s ferrari F14 T odjet celkem 31 kol a stanovit nejrychlejší čas 1:27.104. Jen pro srovnání, loni byl v prvním dni testů v Jerezu nejrychlejší Jenson Button z McLarenu s časem 1:18.861.

V prvním kole v novém monopostu force india zastavil také Sergio Pérez, který se během dne postaral hned o čtyři přerušení jízd.

Mexičan si na své konto během dne připsal 10 měřených kol, přičemž s tím nejrychlejším 1:33.161 se zařadil na čtvrtou pozici. Na nejrychlejšího Räikkönena ztratil šest sekund a o čtyři sekundy zaostal za třetím Valtterim Bottasem na williamsu.

Ten se na trať poprvé vydal až v samotném závěru, přesto však dokázal zajet sedm měřených kol.

Vergne skončil pátý, ovšem s přehledem před šestým Estebanem Gutiérrezem ze Sauberu, který byl posledním jezdcem, který dnes zajel měřený čas.

Až v 16:45, tedy 15 minut před koncem dnešních jízd, se na trať poprvé v red bullu RB10 vydal čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. Němec obkroužil tři kola, ovšem nepřipsal si na své konto žádný čas.

Bez času zůstal také Marcus Ericsson, který se svým caterhamem vyjel na trať až v závěrečné hodině, aby obkroužil jedno kolo.

Problémy s elektronikou a hydraulikou dnes na trať vůbec nepustily McLaren. Na trati se neobjevil ani monopost týmu Marussia. Týmu se dnes ráno podařilo v továrně ve Velké Británii odstranit technický problém a vůz by se na trať měl poprvé vydat ve čtvrtek.

p.
 Jezdec  Tým  Čas  Odstup  Kol
1.
K.Räikkönen Ferrari
1:27.104
 
31 
2.
L.Hamilton Mercedes
1:27.820
+ 0.716 
18 
3.
V.Bottas Williams
1:30.082
+ 2.978 
4.
S.Pérez Force India
1:33.161
+ 6.057 
11 
5.
J.Vergne Toro Rosso
1:36.530
+ 9.426 
15 
6.
E.Gutiérrez Sauber
1:42.257
+ 15.153 
7.
S.Vettel Red Bull
žádný čas
 
8.
M.Ericsson Caterham
žádný čas
 

Všechny časy neoficiální.