Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Pizzonia věří v návrat Williamsu mezi špičku

Pizzonia věří v návrat Williamsu mezi špičku

"Nejvíc mě překvapily investice do technického týmu."

Bývalý jezdec Williamsu, Antonio Pizzonia, je mile překvapen posledními kroky týmu Williams F1. Letos se ve Williamsu, poháněném motorem Mercedes, setká tituly ověnčený technický ředitel Pat Symonds a velezkušený pilot Felipe Massa. Do týmu přibyly i další nové posily a Pizzonia je přesvědčen, že Williamsu už nic nestojí v cestě za návratem na vrchol Formule 1.

"Podívejte se na jeho historii a bude vám jasné, že tento tým může vyhrávat.", prohlásil v rozhovoru Pizzonia, který si jako náhradník u Williamsu zajezdil v letech 2004 a 2005 i v několika velkých cenách.

"Nejvíc mě překvapily investice Williamsu do technického týmu. Najmutí zkušených lidí od konkurence není zrovna levnou záležitostí a Williams to v minulosti dělával jen velmi zřídka. Obyčejně se snaží dávat příležitost mladým lidem z jejich továrny, o kterých si myslí, že by mohly mít světlou budoucnost."

Pizzonia se během rozhovoru vrátil i deset let do minulosti, tedy do dob, kdy podle něj začal úpadek tohoto tradičního britského týmu.

"Jejich vztahy s BMW byly velmi problematické, tým přišel o mnoho schopných lidí a přidaly se i finanční problémy, když Williams přišel o několik silných sponzorů a jeho situace se začala rapidně zhoršovat. Doufám, že nyní se ten tým konečně znovu posbírá."

Pizzonia se přistavil i při problémech celé současné F1. Nejvíc se obává, že i televizní diváci by si mohli všimnout menší rychlostní rozdíly mezi F1 a GP2. Zde se ale jeho názor neshoduje s názory některých současných jezdců i zkušených techniků. Ti si naopak myslí, že jízda s pomalejším vozem a menším množstvím přítlaku bude pro diváky zábavnější, než extrémně rychlá jízda s velkým množstvím přítlaku, připomínající jízdu rychlovlaku po kolejnicích.