Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Hamilton dotáhl malajsijský víkend do vítězného konce

Hamilton dotáhl malajsijský víkend do vítězného konce

Velká cena Malajsie - závod

Lewis Hamilton stylem start-cíl poprvé ve své kariéře ve Formuli 1 triumfoval ve Velké ceně Malajsie. Tým Mercedes poprvé od roku 1955 dosáhl na dvojité vítězství, když jako druhý cílem projel Nico Rosberg. Sebastian Vettel z Red Bullu si po odstoupení v Austrálii připsal první letošní pódiové umístění.

Mistr světa z roku dal zapomenout na své odstoupení z úvodní velké ceny letošní sezóny v Melbourne a suverénním způsobem si s více než 17sekundovým náskokem před svým týmovým kolegou dojel pro své první vítězství od loňské Velké ceny Maďarska.

Hamilton si na startu v poklidu v nájezdu do první zatáčky pohlídal vedení. Neměl s tím příliš mnoho práce, jelikož vedle něj startujícímu Vettelovi se start příliš nepodařil, když jej překonal Rosberg. Pilot Mercedesu ve třetí zatáčce musel krotit začínající smyk, ovšem i přesto se dokázal udržet za Hamiltonem před oběma red bully.

V úvodu závodu vítěz Velké ceny Austrálie hlásil svému týmu problémy se zadními pneumatikami, které mu nedovolily držet krok se skvěle jedoucím Hamiltonem. Brit si během závodu budoval náskok a nakonec se radoval ze svého 23. vítězství v kariéře.

Rosberg dojel v poklidu druhý 7,2 sekundy před Vettelem, který získal nejen své letošní první pódiové umístění, ale i vůbec první letošní body.

Úřadující mistr světa jel v prvních několika zatáčkách bok po boku se svým týmovým kolegou Danielem Ricciardem, který se nakonec dostal na třetí pozici za Rosberga, jehož potíží piloti red bullu nedokázali kvůli vzájemnému souboji využít.

Ve čtvrtém kole se však Vettel v nájezdu do první zatáčky dostal před svého kolegu na třetí místo, kde také závod nakonec dokončil.

Ricciardo se následně musel bránit po prvních zastávkách v boxech útokům ze strany Fernanda Alonsa z Ferrari. Po souboji bok po boku v prvních třech zatáčkách se mu to nakonec podařilo.

Pro Ricciarda však slibně rozjetý závod nedopadl vůbec dobře. Při zastávce v boxech mu jeho mechanici nesprávně upevnili levé přední kolo, Australan musel ještě v boxové uličce zastavit a mechanici Red Bullu jej zatlačili zpátky do boxového stání, kde mu uvolněné kolo upevnili.

S velkou ztrátou se sice Ricciardo do závodu vrátil, ovšem poté, co byl široký na výjezdu ze 14. zatáčky, došlo k poškození předního křídla na jeho red bullu, po kterém zamířil do garáže a ze závodu odstoupil.

Ricciardovo odstoupení tak dovolilo posunout se na čtvrtou pozici Nicu Hülkenbergovi z Force Indie před pátým Alonsem.

Hülkenberg se před Ferrari dostal díky strategii dvou zastávek v boxech, Alonso ovšem využil v závěru čerstvějších pneumatik a vcelku jasně se dostal před svého německého soupeře na čtvrtou pozici.

Po startu z desáté pozice skončil šestý Jenson Button z McLarenu.

Po nepodařeném závodě v Austrálii si na Sepangu chuť spravil Williams, když tentokrát oba jeho jezdci Felipe Massa a Valtteri Bottas skončili na bodovaných pozicích. Brazilec v závěru závodu ignoroval pokyn týmu pustit před sebe Bottase a cílovou pásku nakonec proťal půl sekundy před Finem.

Penalizací pěti sekund stop&go byl za způsobení defektu Kimimu Räikkönenovi při vzájemné kolizi potrestán Kevin Magnussen z McLarenu, kterému v cíli nakonec patřila devátá pozice před Daniilem Kvjatem. Rus tak navázal na své deváté místo z Austrálie a při svém druhém startu ve Formuli 1 si připsal další bod.

Räikkönen se po defektu a následně zastávce v boxech dlouhou dobu pohyboval na konci startovního pole. V cíli nakonec byl klasifikován na dvanácté pozici za Romainem Grosjeanem z Lotusu, který tak poprvé v letošní sezóně dojel do cíle.

Do závodu vůbec neodstartoval Hülkenbergův týmový kolega z Force India Sergio Pérez.

Nico Rosberg druhým místem navýšil svůj náskok v čele průběžného hodnocení, kde je před svým týmovým kolegou Hamiltonem o 18 bodů. O bod za dnešním vítězem je Alonso.

Poháru konstruktérů vévodí Mercedes před Mclaren a Ferrari.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
L.Hamilton Mercedes
1:40:25.974 
2.
N.Rosberg Mercedes
+ 17.313 
3.
S.Vettel Red Bull
+ 24.534 
4.
F.Alonso Ferrari
+ 35.992 
5.
N.Hülkenberg Force India
+ 47.199 
6.
J.Button McLaren
+ 1:23.691 
7.
F.Massa Williams
+ 1:25.076 
8.
V.Bottas Williams
+ 1:25.537 
9.
K.Magnussen McLaren
+ 1 kolo 
10.
D.Kvjat Toro Rosso
+ 1 kolo 
11.
R.Grosjean Lotus
+ 1 kolo 
12.
K.Räikkönen Ferrari
+ 1 kolo 
13.
K.Kobajaši Caterham
+ 1 kolo 
14.
M.Ericsson Caterham
+ 2 kola 
15.
M.Chilton Marussia
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
D.Ricciardo Red Bull
49 
NC
E.Gutiérrez Sauber
35 
NC
A.Sutil Sauber
32 
NC
J.Vergne Toro Rosso
18 
NC
J.Bianchi Marussia
NC
P.Maldonado Lotus
NC
S.Pérez Force India

Nejrychlejší kolo závodu: Lewis Hamilton (Mercedes) - 1:43.066

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 2. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
N.Rosberg Mercedes
43 
2.
L.Hamilton Mercedes
25 
3.
F.Alonso Ferrari
24 
4.
J.Button McLaren
23 
5.
K.Magnussen McLaren
20 
6.
N.Hülkenberg Force India
18 
7.
S.Vettel Red Bull
15 
8.
V.Bottas Williams
14 
9.
K.Räikkönen Ferrari
9.
F.Massa Williams
11.
J.Vergne Toro Rosso
12.
D.Kvjat Toro Rosso
13.
S.Pérez Force India

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 2. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Mercedes  N.Rosberg, L.Hamilton
68 
2.
McLaren  K.Magnussen, J.Button
43 
3.
Ferrari  K.Räikkönen, F.Alonso
30 
4.
Williams  F.Massa, V.Bottas
20 
5.
Force India  S.Pérez, N.Hülkenberg
19 
6.
Red Bull  S.Vettel, D.Ricciardo
15 
7.
Toro Rosso  J.Vergne, D.Kvjat