Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tomáš Enge míří z Monzy do Nogara

Tomáš Enge míří z Monzy do Nogara

Liberecký jezdec nahradí ve Francii zraněného Matzkeho.

Po vydařeném americkém závodě čekala Tomáše Engeho a tým Reiter Engineering letošní premiéra na evropské scéně. Ze slibně rozjetého závodu však o pozice v první desítce připravily jezdce německého týmu dva defekty pneumatik.

Úvodní podnik Blancpain Endurance Series na italské Monze začal pro tým Reiter Engineering velkou změnou již ve středu, kdy se rozhodlo, že posádka ve složení Tomáš Enge, Peter Kox a Albert von Thurn und Taxis nenastoupí s avizovaným vozem Camaro GT3 ale s Lamborghini Gallardo FL2. „Neměli jsme u Camara připravené vše na sto procent, a tak jsme raději nasadili Lamborghini. Už v trénincích se ukázalo, že jsme ale stihli vše připravit. Samozřejmě jsme postupně dolaďovali nastavení podvozku přímo na zdejší trať a v kvalifikaci z toho bylo dvanácté místo. Mohlo to být lepší, protože jsem měl dvě červené fáze, které vše hodně ovlivnily, i tak to ale pro závod není špatná výchozí pozice,“ uvedl v sobotu Tomáš Enge.

Do nedělního závodu startoval Albert von Thurn und Taxis a start německému závodníkovi nevyšel podle představ. Nedobrzdil do první šikany a následoval propad až do čtvrté desítky. Albert ovšem bojoval a především zabojovali mechanici týmu Reiter Engineering. Tomáš Enge byl rázem ve druhé desítce a rychlými časy se protlačil až do první desítky. „I když začátek nedopadl podle představ, stoupali jsme vzhůru a mohli jsme pomýšlet po dobrém výsledku. Jenže při mém stintu nás potkaly dva defekty pneumatiky a s tím přišla spojená ztráta. Je to samozřejmě velká škoda, protože jsme tento víkend pomýšleli po první pětce,“ řekl po závodě liberecký závodník. Enge a jeho posádka proťala cílovou vlajku na šestnáctém místě absolutního pořadí a desátém v kategorii PRO.

Tomáše Engeho čeká další závod již tento víkend, a to na francouzském okruhu v Nogaru. Český jezdec bude hostovat v týmu Grasser Racing, kde v Lamborghini Gallardo FL2 GT3 nahradí zraněného Martina Matzkeho. Zákaznický tým Reiter Engineeringu si osobně vyžádal českého jezdce, a tak Tomáše Engeho čeká návrat do série Blancpain Sprint Series, ve které startoval v roce 2012, tehdy pod názvem FIA GT1 World Championship. Právě v tomto šampionátu získal Enge v roce 2010 a 2011 dvě čtvrtá místa v absolutním pořadí. Kolegou českého jezdce bude v Nogaru rakouský závodník Sascha Halek. „Zatím mám potvrzený jeden start. Bude záležet na tom, kdy se zcela uzdraví Martin. Touto cestou mu přeji hodně sil. V Nogaru budu dělat vše proto, abych pro něj vybojoval ten nejlepší výsledek,“ dodává Enge.