Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Boullier: Naše návrhy nejsou jen vtip

Boullier: Naše návrhy nejsou jen vtip

Velké a malé týmy musí šetřit odlišnými způsoby.

Krátce po vyjádření Jean Todta, že návrhy velkých týmů na šetření jsou jen pokusem o vtip, se na obranu Strategické skupiny Formule 1 postavil závodní direktor McLarenu, Eric Boullier. Podle něj jsou nové návrhy dobré, jen se na ně třeba podívat optikou větších týmů.

"Mohli bychom dosáhnout zásadní úsporu nákladů a to jen díky úpravám technických pravidel", přesvědčoval Boullier redaktora Autosportu.

"Jedním z problémů je, že pokud například zmrazíme vývoj určité součástky, nemůže to mít stejný účinek na tak rozdílné týmy jako Red Bull a Marussia. Myslím, že tohle Jeana (Todta) zklamalo. Některá opatření budou mít velký dopad na velké týmy, ale malé týmy potřebují jiný druh změn."

Boullier se tak pravděpodobně snažil vysvětlit, že zákaz vývoje některých méně důležitých součástek omezí možnosti velkých týmů, ale malé týmy, které se těmito součástkami i tak nezabývají, nepocítí žádný rozdíl.

Malé týmy by své vlastní návrhy měly předložit prezidentovi FIA už v nejbližších dnech.

Novým problémem pro rozpočty týmů F1 mohou být i chystaná opatření Evropské unie, omezující reklamu alkoholických výrobků. Ve Francii již takový zákon platí a zanedlouho by o jeho kopií měl hlasovat i britský parlament. Po výrobcech tabákových výrobků by se tak z F1 mohly stáhnout i Johnny Walker, Martini i nový sponzor Force India - Smirnoff.

Jean Todt během celého svého působení na postu prezidenta FIA označuje za svou prvořadou úlohu zvyšování bezpečnosti na cestách. Z jeho strany se tedy týmy sponzorované výrobci alkoholických nápojů žádné podpory nedočkají.