Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Boullier podporuje změny v udělování super licencí

Boullier podporuje změny v udělování super licencí

Jezdcům chybí přímá cesta do F1.

FIA se v Pekingu rozhodla, že přehodnotí systém udělování super licencí. Pravidla se už neměnila pár let a mezitím se ve světě monopostů mnohé změnilo. Změnu podmínek pro vstup do královské disciplíny podporuje i Eric Boullier z McLarenu. Jednak se v posledních letech změnila prestiž jednotlivých sérií a jednak se je třeba podívat na obchodování s účastí v prvních pátečních trénincích.

"Je zde několik problémů," začal vysvětlovat Boullier. "Jeden je ekonomický. Některé týmy prodávají vstupenky do ranních pátečních tréninků a někdy pokukují i po jezdcích, kteří nesplňují požadavky pro udělení super licence.

Dalším problémem je, že v posledních letech se opět objevily nové série a nemáme jasnou cestu vedoucí (z motokár) do F1. Ve fotbale je to jednoduché. Chlapci začínají v dorosteneckých soutěžích a potom prostě postupují z 3. ligy do 2. ligy a z druhé do první. My ale máme různé série a i pro samotné jezdce je to trochu matoucí.

Takže bychom měli udělování super licencí trochu aktualizovat. Od posledních změn některé série zanikly a některé pokračují, ale na jiné úrovni."

Kromě série GP2, která by měla být posledním stupněm na cestě do F1, se velké prestiži těší i Formule Renault 3.5, kterou loni vyhrál Kevin Magnussen a díky tomu získal rovnou závodní sedačku McLarenu. FIA se v posledních letech neúspěšně pokusila obnovit F2, naopak velmi životaschopná se zdá být Ecclestonova GP3 a zcela mimo jakoukoliv hierarchii letos vznikla Formule E.