Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lotus připravuje zcela nový vůz

Lotus připravuje zcela nový vůz

Plány E22 poputují do koše.

Lotusu se nepodařilo do nové éry F1 vykročit správní nohou. Loni jeho jezdci obsazovali stupně vítězů a Kimi Räikkönen dokonce ukořistil i jedno vítězství, letos se však Lotus propadl na opačný konec pelotonu a i zisk jediného bodu je pro něj většinou nedosažitelnou metou. Vedení týmu již přiznalo velkou chybu při navrhování vozu, kterou se však letos nepodaří odstranit. Vzhledem ke změně pravidel se budou muset černo-zlaté monoposty vzdát i výrazného dvojitého nosu a v Enstone tak padlo rozhodnutí připravit pro příští sezónu od základů jiný vůz. E23 by tak nemělo být letošnímu vozu vůbec podobné.

"Změní se pravidla týkající se přední části podvozku a nosu, takže auta všech týmů budou příští rok vypadat jinak," řekl v rozhovoru Nick Chester, technický ředitel Lotusu. "Kromě toho zásadně změníme způsob instalace motoru a chlazení, takže náš nový vůz bude velmi odlišný. Vlastně to bude úplně jiný stroj."

Opětovná zmínka o odlišné instalaci motoru a odlišných nároků na chlazení podporuje zvěsti, že lotusy budou příští rok pohánět pohonné jednotky od Mercedesu. Další informace však neposkytl ani Chester ani zatím jediný potvrzený jezdec, Pastor Maldonado.

"Podle toho co jsem viděl, bychom měli mít příští rok velmi dobrý balík,“ řekl Venezuelan.

Předpokládá se, že příští rok bude E23 kromě Pastora Maldonada pilotovat i jeho současný týmový kolega, Romain Grosjean. Ten v Singapuru po další poruše pohonné jednotky neovládl své emoce a Renaultu udělal pořádně špatnou reklamu.