Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren vyzkouší motor Honda už v pátek

McLaren vyzkouší motor Honda už v pátek

Japonský šestiválec čeká prvních 100 kilometrů.

McLaren vyzkouší novou hybridní pohonnou jednotku Hondy už tento pátek na okruhu v Silverstone. Samostatné testy mimo společný program všech týmů F1 jsou sice zakázány, ale McLaren ještě nevyužil výjimku v podobě "filmovacího dne".

Honda a McLaren od příštího roku spojí síly a britská stáj se stane exkluzivním partnerem japonské automobilky v F1. Obnoví se tak partnerství, které na přelomu 80. a 90. let získalo 4 tituly mistra světa a čtyři poháry konstruktérů. McLaren speciálně za účelem testování nové pohonné jednotky připravil vůz nazvaný MP4-29H (MP4-29 je jméno letošního monopostu a H značí úpravu pro Hondu).

Filmovací den by měl sloužit pouze k marketingovým účelům a natáčení materiálů, které budou později použity v reklamách a McLaren bude muset pod dohledem FIA dodržet několik omezení. Během tohoto dne například nemůže vůz absolvovat více než 100 kilometrů, ale Honda beztak získá cenné první data. Očekává se, že první opravdový test proběhne v Abú Zabí v úterý a ve středu po velké ceně, během společných testů všech týmů. Podle dalších zpráv by se mělo být MP4-29H objevit i v pátečních trénincích před závodem, ale muselo by být osazeno motorem Mercedes.

Kromě MP4-29H se na trať dostanou také dva historické vozy McLaren-Honda a přítomnost novinářů a vedení Hondy by mohla být využita i k oznámení nové jezdecké dvojice.