Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Newey bude cestovat na závody i příští rok

Newey bude cestovat na závody i příští rok

Rozhovor s Christianem Hornerem

Christiane, po čtyřech titulech a čtyřech pohárech konstruktérů se vaše série končí.

Už jsme měli dostatek času a smířili jsme se s tým. Díváme se na to z jiného úhlu pohledu - vzhledem na naši formu na začátku sezóny a našemu (motorovému) handicapu je letošní druhé místo jedním z našich největších úspěchů.

Red Bull Racing prochází velkými změnami. Sebastian odchází, z Daniela se stane lídr, přijde mladý jezdec, kterého čeká pouze druhá sezóna v F1 a na boxové zídce už neuvidíme Adriana Neweyho…

Na některé závody Adrian pojede…

Ale už pro tým nebude pracovat každý den. Jak to ovlivní vaši sezónu 2015?

Tým se během sezóny vyvíjel. Nic v životě nezůstává stejné, a pokud zůstanete stát, většinou to znamená, že se posouváte dozadu. Jen se podívejte, kam se letos posunul Daniel. Je úžasně talentovaný! Samozřejmě je smutné, že Sebastian odchází, ale my se už těšíme na další sezónu. Adrian bude vždy nablízku. Ano, ustoupí trochu do pozadí, ale nadále budeme čerpat z jeho zkušeností a nyní pracuje na designu RB11.

Neobáváš se, že by tým mohl přijít o svůj "zabijácky instinkt"?

DNA týmu se nemění. Cíle se nemění. Vášeň zůstává stejná.

Pošeptává se, že ty také u Red Bullu končíš a příští rok přebereš Dennisovu pozici u týmu McLarenu.

Ha! Tak o tomhle jsem ještě neslyšel. Lichotí mi to, ale jsem oddaný Red Bullu a nikam se mi odsud nechce.

Nepřekvapil tě postup Ferrari? Podle všeho mají na sezónu 2015 smlouvy se třemi špičkovými jezdci.

Možná jsou vychytralí a připravují se na třetí vozy! (smích) Háček je jen v tom, že ve třetím voze by měl sedět nováček a těžko říci, který z trojice šampionů by se ujal tohoto úkolu.

Myslíš, že některé týmy opravdu nasadí třetí vozy?

Já stále doufám, že se podaří zachránit Caterham i Marussii. Pokud to nevyjde a pokud budeme požádáni o nasazení třetího vozu, můžeme to udělat. Ale potřebovali bychom to vědět co nejdříve. Vždyť už je listopad! Bude to logisticky náročné, ale pokud budeme vyzváni, tak F1 může počítat s naší podporou.

Po Abú Zabí již Sebastian nebude členem Red Bullu. Opíšeš nám vzpomínky na nejkrásnější společné momenty?

Seb s námi vyhrál 38 velkých cen a čtyřikrát se stal mistrem světa. Mezi nejkrásnější vzpomínky určitě patří naše první společné vítězství v Šanghaji (2009), zisk prvního titulu v Abú Zabí (2010) a jeho jízda v Sao Paulu v roce 2012, na jejímž konci opět čekal titul - to byl jeden z vůbec nejlepších návratů z chvostu pole zpět dopředu. A z roku 2013 si můžete vybrat kterékoliv z jeho 13 vítězství.

A co mu řekneš, až přijde čas rozloučit se?

Děkuji! Přejeme ti hodně úspěchů do budoucna a snad se z nás nikdy nestanou cizinci, ale od příštího roku budeš naším soupeřem!