Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Dennis: Rozhodnutí zdržela hrozba třetích vozů

Dennis: Rozhodnutí zdržela hrozba třetích vozů

McLaren mohl potřebovat 3 závodní piloty.

Mnozí fanoušci McLarenu a jeho jezdců nebyli spokojeni s tím, jak stáj neustále odkládala oznámení jezdecké dvojice, na což nakonec doplatil Kevin Magnussen. Po podepsání smluv s Fernandem Alonsem a Jensonem Buttonem už pro Dána nezbyla volná závodní sedačka v McLarenu ani v žádném jiném týmu a tak přikývl i na pozici třetího, rezervního jezdce. Ron Dennis, spoluvlastník a ředitel McLaren Group, však neměl potřebu omluvit se. Udělal těžké rozhodnutí, které ovlivnily i vnější vlivy včetně smluvní povinnosti v případě potřeby nasadit do závodů i třetí vůz.

"Ve skutečnosti toto rozhodnutí ani nemusela odsouhlasit správní rada" začal vysvětlovat Dennis. "Mohl jsem to konzultovat pouze s Ericem (Boullierem) a Jonathanem (Nealem) a prostě jen oznámit, kdo za nás bude závodit. Správní rada by to formálně schválila nebo ne. Ale nebylo by to strašně hloupé?

S Jensonem jsem podepsal smlouvu v noci před tiskovkou, s Fernandem před několika týdny. Mnohem dříve než si lidé myslí, ale až v době, kdy to mohl podepsat.

Dalším faktorem bylo setkání Komise F1, které se uskutečnilo až po posledním závodě sezóny a rozhodlo o dvou nebo třech věcech, které měly významný dopad na proces rozhodování. Dozvěděli jsme se, jestli budeme muset nasadit třetí vůz a další věci souvisely s finanční stabilitou některých týmů.

Jak je všeobecně známo, tři týmy mají smluvní povinnost nasadit třetí vozy v případě, že by počet vozů na startech velkých cen spadl na 16 nebo méně. S tímto jsem musel počítat a setkání Komise F1 bylo ideální příležitostí zeptat se zástupců týmů, zda budou příští rok schopni závodit. Pak se už dalo spočítat, zda budeme mít třetí vůz nebo ne. Myslím, že pro dva týmy bude velmi náročné zúčastnit se příští sezóny. Chci, abychom jim pomohli, protože třetí vozy by podle mě nebyly pro F1 dobré.

Byla tu ale možnost, že budeme muset nasadit třetí vůz a já jsem v něm chtěl mít nejlepšího dostupného jezdce. I to mělo vliv na načasování. Podle mě jsem měl právo vzít si čas, protože i když to bylo pro jezdce bolestivé, nebylo to nic ve srovnání s bolestí, kterou by způsobilo špatné rozhodnutí."