Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren MP4-30 prošel nárazovými testy FIA

McLaren MP4-30 prošel nárazovými testy FIA

Anglický tým si tentokrát pospíšil.

McLaren už oficiálně obnovil partnerství s Hondou a oznámil složení své nové jezdecké dvojice a teď přišla zpráva, že jejich nové šasi už prošlo povinnými crash-testy FIA. McLaren je tedy prvním týmem, který má povolení nasadit nové šasi už do prvních předsezónních testů a během celého ledna bude moci pracovat na vylepšeních a menších úpravách.

Nyní je tedy ve zcela opačné situaci, než v jaké byl před letošním prvním předsezónním testem. MP4-29 bylo připraveno téměř na poslední chvíli a crash-testem na první pokus neprošlo. Úspěšný pokus přišel jenom týden před začátkem testů a McLaren sám přiznal, že kdyby mu to opět nevyšlo, MP4-29 by se prvních testů vůbec nezúčastnilo.

Technická pravidla se tentokrát mezi sezónami téměř nemění a nejvýraznější změnou by měly projít nosy monopostů. FIA odstranila díru v technických předpisech a zmizet by měly všechny výstupky a jazyky i dvojitý nos Lotusu a všechny vozy by měly mít nos nízko nad vozovkou. Pro McLaren však bude největší změnou nová pohonná jednotka a její nároky na chlazení.

Prvním testovacím dnem roku 2015 bude 1. únor, kdy se nové vozy ukáží na trati ve španělském Jerezu. Další dvě série testů by se měly uskutečnit na okruhu v Barceloně, protože FIA v rámci šetření nákladů zakázala zimní testy mimo Evropu. S tím ale není spokojeno Pirelli, které by potřebovalo své pneumatiky otestovat i v teplejších podmínkách.