Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Tilke obhajuje profil tratě v ulicích Baku

Tilke obhajuje profil tratě v ulicích Baku

Nebude to další Monako ani Singapur.

Od roku 2016 se obnoví tradice Velké ceny Evropy, avšak na velmi netradičním místě. Jezdit se bude v ulicích Baku, hlavního města Ázerbájdžánu. Zařazení malé zakavkazské republiky do kalendáře bylo podrobeno ostré kritice z rad fanoušků, novinářů i insiderů Formule 1, stejně jako profil okruhu z pera dvorního architekta F1, Hermana Tilkeho.

"Museli byste vidět 3D model, trať se přece nedá hodnotit na základě fotografie," bránil se Tilke v rozhovoru pro Fox Sports. Městskému okruhu má dodat šťávu prudké stoupání i budovy staré části města.

"Bude tam prudké stoupání vedoucí do starého města, přičemž trať povede vedle městských hradeb z 12. století. Bude to velmi vzrušující trať a vést bude pouze po již existujících cestách. Některá místa budeme muset zrekonstruovat, ale ostatní zůstanou v původním stavu."

Mnozí fanoušci nejsou nadšeni ani z přibývajících městských tratí. K jedinečnému Monaku se už přidal Singapur a zájem už projevily Soul i Las Vegas. Tilke však ujišťuje, že 6 kilometrů dlouhá trať v Baku bude úplně jiná než ostatní městské tratě.

"Bude to mimořádně rychlá trať. Před jezdce postavíme úplně jiný typ výzvy jako jiné městské okruhy. Nebude se podobat Monaku, nebude se podobat Singapuru, bude jedinečná."