Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Peterson a Hinchcliffe chtějí závod IndyCar v Calgary

Peterson a Hinchcliffe chtějí závod IndyCar v Calgary

Nahradilo by zrušený závod v Edmontonu.

Už příští sezónu by Verizon IndyCar Series mohla zamířit hned dvakrát na sever od kanadsko-americké hranice. Spolumajitel týmu Schmidt Peterson Racing Ric Peterson a pilot této stáje James Hinchcliffe, oba Kanaďané, jednají s představiteli kanadského města Calgary o možnosti uspořádat závod v ulicích největšího města provincie Alberta.

Závody IndyCar v západní části Kanady mají dlouholetou tradici započatou v roce 1990 prvním závodem ve Vancouveru, kde IndyCar (respektive série CART) vydržela 15 sezón. Vancouver nahradil v kalendáři v roce 2005 Edmonton. Závod přežil i spojení Champ Cars a IndyCar, kdy se společně s Long Beach dostal do kalendáře už v roce 2008. Na edmontonském letišti závodily americké formule naposledy v roce 2012.

Ačkoliv byl edmontonský závod zpočátku úspěšným podnikem, který v první sezóně navštívilo během závodního víkendu přes 200 tisíc návštěvníků, samotný závod pak sledovalo téměř 80 tisíc, kvůli problémům s městem a lokálními sponzory postupně návštěvnost klesala, až po sezóně 2012 promotér závod zrušil.

„Vancouver byl jeden z nejlepších závodů v kalendáři. Edmonton byl zpočátku populární, ale pak politické problémy a promotéři tak nějak závod zabili. S Ricem (Petersonem) jsme spolu hodně mluvili o závodu v ulicích Calgary. Víme, že město je schopné pořádat velké podniky, jeden mají každý rok,“ říká James Hinchcliffe

Naráží přitom na rodeový festival Calgary Stampede, pořádaný vždy v první polovině července. Během desetidenního festivalu sleduje více než milion návštěvníků přehlídky, rodeo, závody spřežení, výstavy, trhy, pouťové atrakce, koncerty a přehlídky ohňostrojů.

„Největší problém je, kde závod udělat. Máme příští týden schůzku s lidmi zastupujícími město Calgary a budeme řešit pořádání závodu,“ přiznal webu Motorsport.com Ric Peterson, sám v Calgary podnikající. „IndyCar pořádání závodu v Calgary podporuje.“

„Bylo by úžasné vidět (závod v Calgary) už v sezóně 2016. Nejsem si jistý, jestli to můžeme stihnout, když nevidím důvod, proč ne, doufám v to. Ale i kdybychom se soustředili na rok 2017, tak to bude fajn,“ dodává Peterson.

V blízkosti Calgary nenajdeme žádný závodní okruh, plány na jeho výstavbu byly nedávno smeteny ze stolu, takže by se závod musel bezpodmínečně konat v ulicích města, což byl také případ Vancouveru a velmi populárního závodu v Torontu. V Edmontonu IndyCar závodila na místním letišti. CART závodil v Montrealu na okruhu Gillese Villeneuvea a na přírodních okruzích Sanair a Mont-Tremblant. Jeho předchůdce USAC uspořádal čtyři závody na slavném Mosportu (dnes Canadian Tire Motorsport Park), kam se letos málem stěhoval z Toronta závod IndyCar. Ale termínovou kolizi s Panamerickými hrami nakonec vyřešil přesun závodu na polovinu června.