Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

KV Racing testuje Colettiho, zvažuje i Jakese či Saavedru

KV Racing testuje Colettiho, zvažuje i Jakese či Saavedru

U Andrettiho dostane šanci Scott Speed.

Týmy IndyCar testují tento týden na okruhu NOLA Motorsports Park u New Orleans, který bude v dubnu hostit první Velkou cenu Louisiany. V úterý se na 2,67 míle dlouhé trati představilo 14 pilotů. Některé týmy už mají jezdeckou sestavu finalizovanou, ale část závodních sedaček v IndyCar je ještě volná. A tak KV Racing a tým Schmidt Peterson Motorsports využili louisianského testu k vyzkoušení potencionálních pilotů.

KV Racing posadilo v úterý do druhého vozu Stefano Colettiho. Pětadvacetiletý Monačan s bohatými zkušenostmi z GP2 již testoval právě pro Schmidta a Petersona. Coletti je jedním z pilotů, které stáj zvažuje na místo druhého pilota vedle Sebastiena Bourdaise. Partner majitelů stáje Kevina Kalkhovena a Jimmyho Vassera James Sullivan, s nímž nasazují Bourdaisův vůz pod hlavičkou KVSH Racing, chtěl původně získat dostatek prostředků na dva vozy, které by nevyžadovaly žádný sponzorský příspěvek od jezdce. Druhý vůz měl řídit Justin Wilson, ale Sullivan nakonec dostatek prostředků nesehnal a Vasser a Kalkhoven tak budou moci nasadit dva vozy jen v případě, že druhý pilot přinese stáji prostředky.

Vedle Colettiho zvažuje KV Racing také Jamese Jakese. Britský pilot odjel v IndyCar tři sezóny, ale vloni místo nesehnal. Jakes se představil v Louisianě se Schmidtovou stájí, která také hledá pilota k Jamesi Hinchcliffovi. KV Racing ještě nevylučuje ani pokračování spolupráce se Sebastianem Saavedrou, který díky spolupráci s týmem AFS Racing jezdil za KV/AFS vloni.

Kromě KV Racing a Schmidt Peterson Motorsports hledá piloty také tým Michaela Andrettiho. V příští sezóně se určitě představí Ryan Hunter-Reay, Marco Andretti a Carlos Muňoz. Ve čtvrtém voze by Hinchcliffea mohl nahradit Justin Wilson. Honda totiž po ztrátě Pagenauda (přestoupil k Penskemu, který závodí s motory a od nové sezóny také s aerokity Chevrolet) potřebuje zkušeného jezdce schopného vyhrávat závody ve špičkovém voze. Ale zatím se kontrakt nepodařilo finalizovat.

Andretti by rád nasazoval v letošním ročníku pět vozů s tím, že o pátý by se dělilo několik jezdců. Mezi zájemci se objevili Simona de Silvestro, Andrettiho pilot v juniorských sériích Zach Veach, expiloti Formule 1 Jean-Eric Vergne a Kevin Magnussen a také Scott Speed. Bývalý pilot týmu Toro Rosso se po odchodu z Formule 1 zkoušel prosadit v NASCAR. Vloni za Andrettiho startoval v šampionátu Global RallyCross. Po úspěšném testu vozu Formule E se Andretti rozhodl dát Speedovi šanci testovat také vůz IndyCar. Speed se o debut v IndyCar pokoušel v roce 2011 při Indy500, ale ve voze byl nahrazen ještě před samotnou kvalifikací.

Hélio Castroneves o okruhu NOLA Motorsports Park

V New Orleans se úterý Speed ještě nepředstavil. Ale potvrzená trojice pilotů Andretti Autosport na novém okruhu poctivě testovala. Nejrychlejší čas si však připsal Simon Pagenaud, od letoška závodící za tým Penske, před svým stájovým kolegou a obhájcem titulu Willem Powerem. Tým Penske měl v Louisianě celou čtveřici pilotů. Stefano Coletti si při prvním testu za KV Racing připsal sedmý čas. V Louisianě testovali také Luca Filippi a Josef Newgarden (oba CFH Racing) a Graham Rahal.

Časy jsou neoficiální a orientační podle webu Racer.com

p.

 Jezdec

 Tým
Motor
Čas
Odstup
1.
 S.Pagenaud  Team Penske
Chevy
1:18.9
 
2.
 W.Power  Team Penske
Chevy
1:19.0
+ 0.100
3.
 S.Bourdais  KVSH Racing
Chevy
1:19.1
+ 0.200
4.
 J.P.Montoya  Team Penske
Chevy
1:19.2
+ 0.300
5.
 C.Muňoz  Andretti Autosport
Honda
1:19.2
+ 0.300
6.
 R.Hunter-Reay  Andretti Autosport
Honda
1:19.3
+ 0.400
7.
 S.Coletti  KV Racing
Chevy
1:19.4
+ 0.500
8.
 J.Hinchcliffe  Schmidt Peterson Motorsports
Honda
1:19.5
+ 0.600
9.
 G.Rahal  Rahal Letterman Lanigan
Honda
1:19.5
+ 0.600
10.
 M.Andretti  Andretti Autosport
Honda
1:19.5
+ 0.600
11.
 H.Castroneves  Team Penske
Chevy
1:19.5
+ 0.600
12.
 L.Filippi  CFH Racing
Chevy
1:20.0
+ 1.100
13.
 J.Newgarden  CFH Racing
Chevy
1:20.1
+ 1.200
14.
 J.Jakes  Schmidt Peterson Motorsports
Honda
1:20.3
+ 1.400