Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kvalifikaci ovládl Lewis Hamilton

Kvalifikaci ovládl Lewis Hamilton

Velká cena Austrálie - kvalifikace

V Austrálii se dnes konala první kvalifikace sezóny 2015. Devět týmů odkrylo své karty a nechalo jezdce, ať se z nich pokusí vyždímat absolutní maximum. V roli favoritů do ní nastoupili jezdci Mercedesu, zatímco největší tíha ležela na bedrech pilotů McLarenu. Tým z Wokingu neměl zdaleka ideální zimní přípravu a se svým novým vozem poháněném novými motory Hondy si ještě nerozumí. Bylo se tedy třeba pokusit o odvrácení katastrofy v podobě vypadnutí v první části kvalifikace.

Manor dal těsně před začátkem kvalifikace vědět, že vůz se mu nakonec nepodařilo zprovoznit a kvalifikace ani závodu se tím pádem nezúčastní. O postup z první části kvalifikace se tedy měly poprat jenom Force India, Sauber, Toro Rosso, McLaren a možná Lotus. Čtyři nejrychlejší týmy měly postup téměř v kapse.

V prvních minutách si první místo přivlastnil Felipe Nasr, rychle však byl překonán Kimi Räikkönenem. Fin zajel své "pojistné" kolo za jeden a půl minuty. Následně se cílovou rovinkou přehnal jeho nový týmový kolega, Sebastian Vettel, a laťku snížil na 1:29.3s.

Nico Hülkenberg svůj první pokus pokazil výjezdem mimo trať hned v první zatáčce. Mercedes začal kvalifikaci v pohodlném tempu, jeho jezdci se zařadili až za Ferrari a Rosberg nestačil ani na Bottase s Massou.

V následujících minutách se do čela tabulky přece jen dostali piloti Mercedesu, ale nejzajímavější byl boj o sestupové pozice, který prohrávali jezdci Sauberu a Daniil Kvjat, který dlouho nemohl opustit garáž Red Bullu. Na trať se dostal až 3 minuty před koncem Q1. Předposledními pokusy se dokázali zlepšit Nasr i Ericsson, takže na 16. a 17. příčce se ocitli piloti McLarenu. V nebezpečné zóně zůstávali také Hülkenberg s Pérezem.

Kvjat se svým jediným kolem zařadil na 12. pozici a zajistil si tak postup. Q1 se změnila na boj McLarenu se Sauberem a Force Indií. Oba jezdci Force Indie se však dokázali posledními pokusy pořádně zlepšit, Ericsson zůstal až za nimi a týmovým kolegou a poslední dvě ze tří nepostupových pozic obsadili Jenson Button a Kevin Magnussen. A to Honda ještě před pár měsíci prohlašovala, že chce v Melbourne bojovat o první řadu. U McLarenu padla nálada na bod mrazu.

Druhá část trvala 15 minut a začal ji Felipe Nasr, poslední zástupce Sauberu. Favority na postup byly jednoznačně Mercedes, Ferrari, Williams a navzdory technickým problémům i Red Bull. Na poslední volná místa v Q3 si brousily zuby Toro Rosso a Lotus, překvapit tedy mohli především Hülkenberg, Pérez a Nasr.

Po prvních pokusech se na prvních dvou příčkách opět usadili Lewis Hamilton a Nico Rosberg následování jezdci Ferrari a Williamsu. Sedmé místo však obsadil Carlos Sainz z Toro Rosso. Ricciardo obsadil až devátou a Kvjat jedenáctou pozici. Maldonado z garáže nevyjel.

K druhému pokusu se jako první odhodlal Hülkenberg, ale stačilo to pouze na 11. příčku. Piloti Mercedesu byli se svými pokusy spokojeni a zůstali v garážích, všichni ostatní se vyrojili na trať, aby své časy zlepšovali až po uplynutí časového limitu.

Překvapit dokázal Lotus, oba jeho černo-zlaté monoposty postoupily do poslední části kvalifikace. Spokojený je také Felipe Nasr. Sice se mu nepodařilo postoupit, ale zítra odstartuje z výhodné 11. pozice. Dvanáctou nepostupovou pozici obsadil 17letý Max Verstappen a až za ním bude zítra startovat Daniil Kvjat, nový jezdec Red Bullu. Na čtrnácté a patnácté příčce zůstali jezdci Force Indie. Skvěle se předvedl Carlos Sainz, Španěl ve své první kvalifikaci ve voze F1 dokázal postoupit mezi 10 nejlepších.

Pak už jezdci vyrazili do boje o první pole position sezóny. První dvě minuty trať zela prázdnotou, pak se však zaplnila favority. Valtteri Bottas svůj první pokus pokazil chybičkou hned v první a třetí zatáčce, týmu se pak stěžoval na brzdy. Hamilton konkurenci Mercedesu ohromil skvělým časem 1:26.419s, zatímco Rosberg své kolo na poslední chvíli pokazil a raději se rovnou vrátil k mechanikům. Průběžně druhou příčku obsadil Vettel následovaný Massou a Räikkönenem.

Těsně před koncem kvalifikace přišla řada na druhou, rozhodující sérii pokusů. Lewis Hamilton během svého zahřívacího kola hlásil nepříjemnost v podobě vibrujících předních pneumatik. Jako první do cíle dorazil Ricciardo a obsadil čtvrtou pozici, během pár vteřin byl však překonán několika jezdci. Pozice za Hamiltonem potvrdili Vettel a Räikkönen.

O dalších pár vteřin už však už ani to nebyla pravda, protože cílovou čáru protnul Nico Rosberg a zařadil se za Hamiltona. Pole position tak získal úřadující mistr světa, který dokázal svůj čas ještě vylepšit. První místo na startu Velké ceny Austrálie nakonec získal s odstupem 6 desetin sekundy. Nepříjemné překvapení pro Ferrari ještě připravil Felipe Massa, který si v poslední chvíli přivlastnil třetí pozici. Až čtvrtý tedy Vettel následovaný Räikkönenem Bottasem a Ricciardem.

  Jezdec
Tým
Q1
Q2
Q3
01. L. Hamilton Mercedes     1:26.327
02. N. Rosberg Mercedes     1:26.921
03. F. Massa Williams     1:27.718
04. S. Vettel Ferrari     1:27.757
05. K. Raikkönen Ferrari     1:27.790
06. V. Bottas Williams     1:28.087
07. D. Ricciardo Red Bull     1:28.329
08. C. Sainz Jr Toro Rosso     1:28.510
09. R. Grosjean Lotus     1:28.560
10. P. Maldonado Lotus     1:29.480
11. F. Nasr Sauber   1:28.800  
12. M. Verstappen Toro Rosso   1:28.868  
13. D. Kvjat Red Bull   1:29.070  
14. N. Hülkenberg Force India   1:29.208  
15. S. Perez Force India   1:29.209  
16. M. Ericsson Sauber 1:31.376    
17. J. Button McLaren 1:31.422    
18. K. Magnussen McLaren 1:32.037    
  W. Stevens Manor      
  R. Merhi Manor